Tv-recensie Julien Althuisius

De NPO moet bezuinigen, soit, maar schrap dan die dure shows met BN’ers (of alle programma’s met Frans Bauer)

Donderdag verscheen op de website van het televisieprogramma Andere Tijden een video waarin presentator Hans Goedkoop vertelde dat de NPO het aantal afleveringen van Andere Tijden wil halveren. ‘Niet meer elke week op televisie, het hele seizoen door, maar de helft. En dan weet je het wel.’ Inderdaad: dat is het begin van het einde. Gisteren werd ook bekend dat Tegenlicht het met 30 procent minder budget moet doen. En vorige week hoorden we al dat Brandpunt van televisie gaat verdwijnen.

De NPO doet dit omdat ze 60 miljoen euro moet bezuinigen van minister Arie Slob. De inkomsten uit Ster-reclames blijken tegen te vallen en de NPO mag het van Slob lekker zelf uitzoeken. Nu kun je je sowieso afvragen of de politiek de afgelopen jaren niet al genoeg met botte bijl op de publieke omroep heeft ingehakt. En of Den Haag dan in elk geval de wetgeving op online-reclame niet wat kan versoepelen, zodat daar ook nog iets te halen valt voor de Ster.

Maar goed, als je als NPO dan toch echt 60 miljoen euro moet bezuinigen, zou je kunnen beginnen door eindelijk eens een einde te maken aan het archaïsche omroepstelsel en van omroepen productiehuizen te maken. Je zou ook het mes kunnen zetten in hoge salarissen van bestuurders. Je zou ook kunnen stoppen met bepaalde programma’s te maken. Zoals programma’s waarin BN’ers met elkaar in een auto zitten en over gevaarlijke wegen rijden aan de andere kant van de wereld; of programma’s waarin BN’ers met elkaar in een kano zitten aan de andere kant van de wereld; of quizzen waarbij één iemand het tegen honderd anderen opneemt; of programma’s waarin BN’ers dronken worden terwijl ze vragen over elkaars BN’er-schap moeten beantwoorden; of gewoon alle programma’s met Frans Bauer. Je zou bijvoorbeeld ook de Eredivisie-samenvattingen aan RTL of Talpa kunnen overlaten en zo 22- tot 30 miljoen euro per jaar besparen. Of je zou, in navolging van de BBC, jongerenkanaal NPO 3 volledig kunnen verhuizen naar online, waar de doelgroep toch al zit.

Maar wat je vooral niet doet is belangrijke journalistieke en informatieve programma’s die het bestaansrecht van een publieke omroep legitimeren de nek omdraaien, dan wel langzaam wurgen.

De NPO zal vast een verklaring hebben voor de geplande bloedoffers. Ga je snijden in programma’s met hoge kijkcijfers, dan loop je het risico dat je daarmee ook de adverteerders wegjaagt. Dus dan maar bij de programma’s die een kleiner publiek bedienen. En misschien zijn de bezuinigingsplannen tegelijkertijd een strategie om zoveel ophef te creëren dat minister Arie Slob zich genoodzaakt voelt nog eens goed naar de bezuinigingen te kijken.

Maar wat ook de motivatie van de NPO is; programma’s als Andere Tijden, Brandpunt, Tegenlicht, Argos, Reporter of Zembla gebruik je niet als kanonnenvoer in een bezuinigingsoorlog. Je gebruikt ze ook niet als gijzelaars in de hoop de politiek op andere gedachten te brengen. Je blijft er gewoon van af. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden