Nieuws

De nominaties voor belangrijkste Britse filmprijzen laten eindelijk diversiteit zien

De roadmovie Nomadland van de Chinese regisseur Chloé Zhao en de coming-of-agefilm Rocks van Sarah Gavron zijn met zeven nominaties de grootste kanshebbers voor een Bafta Award.

Regisseur en scriptschrijver Chloé Zhao. Beeld EPA
Regisseur en scriptschrijver Chloé Zhao.Beeld EPA

De nominaties van de British Academy of Film and Television Arts zijn dinsdag bekendgemaakt. De roadmovie Nomadland van de Chinese regisseur Chloé Zhao en de coming-of-agefilm Rocks van Sarah Gavron zijn met zeven nominaties de grootste kanshebbers voor een Bafta Award. De Nederlandse coproductie Quo vadis, Aida?, over de val van Srebrenica, maakt kans op een prijs voor beste buitenlandse film en Jasmila Žbanić is een van de genomineerde regisseurs. Onder de genomineerde acteurs en actrices zijn onder anderen Frances McDormand, Bukky Bakray, Chadwick Boseman (postuum) en Riz Ahmed.

De lijst met genomineerden is diverser dan critici hadden durven dromen. Er zijn meer vrouwelijke dan mannelijke regisseurs genomineerd en in alle acteercategorieën zijn acteurs van kleur in de meerderheid. Vorig jaar kwamen de Britse prijzen voor de zoveelste keer onder vuur te liggen vanwege gebrek aan diversiteit: er werd geen enkele vrouw genomineerd als beste regisseur en er kwam geen acteur van kleur in aanmerking voor een prijs. Onder anderen regisseur Steve McQueen waarschuwde dat de prestigieuze filmprijs ‘irrelevant’ dreigde te worden als de nominaties geen betere afspiegeling zouden vormen van de maatschappij.

Na een zeven maanden durend onderzoek onder vierhonderd mensen uit de filmindustrie kwam de British Academy of Film and Television Arts vervolgens met 120 aanpassingen in de reglementen, die vooral bedoeld waren om het speelveld gelijkwaardiger te maken. ‘Een historisch moment’, stelde Krishnendu Majumdar, sinds juni de eerste Bafta-voorzitter van kleur.

Zo werden vijfhonderd nieuwe Bafta-leden aangenomen uit ‘te weinig gerepresenteerde groepen.’ Per categorie werd een tien- tot twaalfkoppige jury van professionals geselecteerd, die de genomineerden mocht kiezen uit een door het werkveld samengestelde longlist. Op die lijst van regisseurs stonden met opzet evenveel mannen als vrouwen.

De jury was verplicht alle genomineerden te bekijken, om te voorkomen dat de leden zich zouden beperken tot een handjevol gedoodverfde favorieten. Om ook films met kleinere budgetten een kans te geven, stelde de organisatie eisen aan hoeveel er maximaal aan een campagne mag worden besteed. Het leidde dit jaar tot spraakmakende, wilde, maar toch ook weinig betwiste keuzes.

Wereldwijd nemen prestigieuze filmprijzen inclusiviteit en gelijkwaardigheid steeds serieuzer, al doet elke organisatie het op zijn eigen manier. Bij de Oscars bijvoorbeeld moeten de producties zelf aan diversiteitseisen gaan voldoen, zo maakte de Academy in september bekend. Tijdens het filmfestival van Berlijn werden deze week voor de eerste keer genderneutrale acteerprijzen uitgereikt – aan twee vrouwen.

De Bafta’s worden uitgereikt op 11 april.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden