AchtergrondBeroemde romance
De nieuwste productie van De Kernploeg, heeft een maar al te bekende verhaallijn
Hee, dat verhaal uit de musical She Loves Me, kennen we dat niet ergens van? Jazeker, het is een van de meest gebruikte plotlijnen uit romantische komedies door de jaren heen.
De Kernploeg
Het gezelschap De Kernploeg werd in 2016 opgericht door producent Erwin Aarts, met als doel om artistieke, kleinschalige Amerikaanse musicals op te voeren die de grote Nederlandse theaterproducenten links laten liggen. Na de uitvoering van A New Brain van componist William Finn in 2017 is She Loves Me de tweede zomerproductie van De Kernploeg. In het theater Dansmakers in Amsterdam-Noord wordt de musical uitgevoerd met een zevenkoppig orkest en hoofdrollen van Freek Bartels, Christanne de Bruijn en Joey Schalker.
Een van de beste scènes uit de musical She Loves Me, een Amerikaanse klassieker uit 1963 die deze zomer is te zien in een nieuwe Nederlandse versie, speelt zich af in het deftige Café Imperiale. Terwijl een oude ober gestrest heen en weer loopt en zingt dat hij een ‘romantische sfeer’ wil behouden in zijn zaak, zien we hoofdpersoon Amalia Balash in haar eentje aan een tafeltje zitten. Zij wacht op haar ‘goede vriend’, in werkelijkheid een anonieme man met wie zij al lange tijd per brief correspondeert. Vanavond zullen de penvrienden elkaar voor het eerst ontmoeten. Als de man in kwestie het café betreedt schrikt hij zich rot, want uit de verte herkent hij Amalia als zijn collega uit de parfumerie, een vrouw met met wie hij altijd ruziemaakt. Wat nu te doen: wegsluipen of toch bij haar aanschuiven?
She Loves Me is de musicalversie van The Shop Around the Corner, de film die op zijn beurt weer een bewerking is van het toneelstuk Parfumerie uit 1937 van de Hongaarse schrijver Miklós László. Het was dus László die ooit de intrige bedacht van twee kibbelende collega’s die niet weten dat ze elkaars anonieme penvrienden zijn. Bij de lancering van Parfumerie in 1937 kon László nog niet bevroeden hoe vaak zijn inventieve plot gekopieerd zou gaan worden in film en theater. Spanning, romantiek, komische misverstanden en een Grote Onthulling; de plot bevat alle elementen waarnaar de makers van romantische komedies op zoek zijn. Er zouden dan ook vele moderne varianten komen, steeds met de nieuwste communicatiemiddelen. Een overzicht.
The Shop Around the Corner (film, 1940)
De eerste bewerking van het toneelstuk Parfumerie wordt gezien als een hoogtepunt in het oeuvre van de Duitse filmmaker Ernst Lubitsch. Hij veranderde de parfumerie in Boedapest in een winkel voor lederwaren. Hier krijgt verkoper Alfred (James Stewart) de nieuwe collega Klara (Margaret Sullavan), met wie hij moeilijk overweg kan. Wat Alfred en Klara niet weten is dat ze elkaar middels een anonieme briefwisseling het hof maken. Die briefwisseling voltrekt zich met een flinke portie romantiek uit vervlogen tijden: ooit begonnen naar aanleiding van een advertentie in de krant, en met brieven die zij steeds vol verwachting ophalen uit een kluisje op het postkantoor.
In the Good Old Summertime (film, 1949)
Kort na The Shop Around the Corner werd het verhaal verplaatst van Hongarije naar Amerika voor een filmmusical in technicolor met Judy Garland in de hoofdrol. Garland speelt Veronika, die in een muziekwinkel in Chicago samen moet werken met Andrew (Van Johnson), die ook haar geheime penvriend is. De soundtrack wordt gevormd door bestaande nummers uit het Amerikaanse repertoire.
She Loves Me (musical, 1963)
Voor deze theaterbewerking van The Shop Around the Corner werden er aanstekelijke nieuwe liedjes gemaakt door tekstschrijver Jerry Bock en componist Sheldon Harnick, het succesduo achter musicalklassieker Fiddler on the Roof. Het script is van Joe Masteroff, die het verhaal uit de Lubitsch-film goeddeels intact liet, al veranderde hij de lederwarenwinkel wel snel weer terug naar een parfumerie, want ‘parfum laat zich beter bezingen dan leer’. Ook is er in de musical een grotere rol weggelegd voor de andere medewerkers uit de winkel, zoals de wat onnozele Ilona. Zij kreeg een van de grappigste nummers uit de show: A trip to the library, waarin zij zingt hoe ze naar de bibliotheek gaat om te leren lezen, en daar verliefd wordt op een bebrilde man. De musical kreeg in 2016 een revival in New York en in 2017 een in Londen. Deze producties hadden groot succes, met doordat de acteurs lekker veel knipogen gaven naar de ouderwetse elementen in het verhaal.
You’ve Got Mail (film, 1998)
Schrijver en romkom-specialist Nora Ephron maakte eind jaren negentig een digitale update van The Shop Around the Corner, want een spannend nieuw fenomeen genaamd ‘e-mail’ had zojuist zijn intrede gedaan. Om je mail te lezen moest je eerst nog wel even een luidruchtige inbelverbinding maken, zo is te zien en horen wanneer hoofdpersonen Kathleen (Meg Ryan) en Joe (Tom Hanks) hun uit de kluiten gewassen computers opstarten. Terwijl zij elkaar onder de schuilnamen ‘Shopgirl’ en ‘NY152’ hitsige mailtjes sturen, vechten ze elkaar in het dagelijks leven de tent uit. Zij is namelijk eigenaar van een klein New Yorks boekwinkeltje, dat in zijn voortbestaan wordt bedreigd door de komst van de grote boekwinkelketen waaraan hij leidinggeeft.
Hartenstraat (film, 2014)
Wie chat er in tijden van Skype en datingapps nog zonder foto’s of video? Je zou verwachten dat de plot inmiddels onbruikbaar is geworden, maar toch gaven regisseur Sanne Vogel en scenarist Judith Goudsmit er nog een draai aan in deze romkom in de Amsterdamse Negen Straatjes. De bitchy modewinkeleigenaar Katje (Bracha van Doesburgh) zoekt toenadering tot de goeiige traiteur Daan (Marwan Kenzari). Maar omdat zij eerder nogal met hem overhoop lag, maakt ze een anoniem profiel aan op Relatieplanet, de datingsite waarbij Daan is aangesloten. Online valt Daan al snel voor deze ‘GirlNextDoor’, die zulke gezellige, warme berichtjes stuurt dat hij niet vermoedt dat Katje hier achter zit.
Love, Simon (film, 2018)
In deze recente homoseksuele variant verloopt de anonieme correspondentie via de site CreekSecrets, een roddelblog voor de leerlingen van Creekwood High School. Via de site begint scholier Simon (Nick Robinson) – die homoseksueel is maar het nog aan niemand heeft verteld – een anonieme mailwisseling met een andere homo op school, een jongen die zich ‘Blue’ noemt. De mails worden betiteld als een ‘safe space’ van twee jongens die hun geheim nog niet wereldkundig willen maken. Andere setting, maar wederom dezelfde plot, want Simon kan niet wachten tot hij een nieuwe mail van Blue krijgt, en schiet in de stress als zijn smartphone voor een dagje wordt afgepakt door de conrector. Terwijl de liefde in de mails groeit, is in de schoolgangen de grote vraag: wie is toch die mysterieuze Blue?
She Loves Me door De Kernploeg, regie Benno Hoogveld, te zien in Dansmakers Amsterdam-Noord vanaf 7/7, première op 9/7.