De nieuwste bewoner van Sesamstraat heet Alex. Zijn vader zit in de gevangenis

Zijn naam is Alex. Hij is oranje, met blauw haar en een groene neus. Maar het zijn niet de kleuren die de nieuwste Sesamstraatfiguur bijzonder maken, het is zijn verhaal. De vader van Alex zit in de gevangenis, en daardoor voelt Alex zich vaak eenzaam.

Irene de Pous
Alex uit Sesamstraat Beeld YouTube
Alex uit SesamstraatBeeld YouTube

Maar daarin vergist de pop zich. Alleen is hij beslist niet: in de Verenigde Staten hebben 2,7 miljoen kinderen (tot 18 jaar) een vader of moeder achter tralies. Niet zonder reden dus bestempelde Sesamstraat door gevangenschap verscheurde gezinnen als maatschappelijk probleem. Het lanceerde een 'online-gereedschapskist' voor kinderen, ouders en verzorgers die met gevangenschap te maken krijgen.

Spreuk
Voor de jonge kijkertjes zijn er filmpjes van Alex, met als belangrijkste boodschap dat ze er niet alleen voor staan. Voor de ouders in de gevangenis heeft Sesame Street tips, zoals: doe leuke spelletjes als je kind op bezoek komt of bedenk een spreuk die je allebei altijd voor het slapen gaan opzegt. Het belangrijkste voor de gevangenen is te beseffen dat ze nog steeds ouder zijn - ook in de gevangenis.

Het materiaal van Sesamstraat, dat naar scholen, gevangenissen en maatschappelijk werkers is gestuurd, heeft in de Verenigde Staten gemengde reacties losgemaakt. Want het programma mag die kinderen dan helpen, het legt ook een pijnlijke keerzijde bloot van een van de meest uit de voegen gegroeide gevangenisstelsels in de wereld.

'Dit roept vragen op over het hele gevangeniswezen in de Verenigde Staten. Dat is de grootste opvang voor drugsverslaafden en psychiatrische patiënten van het land geworden', constateert journalist Maia Szalavitz op de website van Time.

Hoofdsponsor
De reikwijdte van de gevangenisindustrie is zichtbaar in de sponsoring van het Sesamstraatproject. De hoofdsponsor is BAE, een bedrijf dat materiaal aan het Amerikaanse ministerie van Defensie levert en daarvoor ruimhartig gebruik maakt van de goedkoop beschikbare arbeid van gevangenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden