Tv-recensie Haroon Ali

De nieuwe panseksuele datingshow van MTV moet de tongen losmaken

Als ik tegenwoordig langs MTV zap, zie ik inwisselbare realityshows waarin anabolen en siliconen op elkaar botsen, dronken seks hebben en slaande ruzie krijgen. Maar deze week werd ik verrast door het datingprogramma Are you the one?. In deze ‘historische’ nieuwe reeks zijn alle zestien deelnemers seksueel fluïde. In theorie kunnen ze zich dus aangetrokken voelen tot iedere bewoner van de luxe villa op Hawaii. Dat maakt het makkelijker en tegelijkertijd ook moeilijker om een match te vinden. 

Je hebt namelijk seksualiteit en genderidentiteit, zaken die niet per se met elkaar in verband staan. Bijna alle deelnemers ZIJN ‘cisgender’, dat wil zeggen: comfortabel met hun aangeboren geslacht. Het zijn ook conventioneel knappe fitboys en -girls. Etnisch divers, maar typisch MTV. ‘This is a hot house’, erkennen de twintigers. Er zijn twee uitzonderingen: transgender man Kai, die zoekt naar een balans tussen het masculiene en feminiene, en de paradijsvogel Basit, die biologisch gezien een man is, maar zich weigert te conformeren aan één gender en dat vooral uit in zijn kleding en make-up.

De opzet is wel hetzelfde als in de voorgaande zeven seizoenen: via spelletjes, relatietests en koppelceremonies moeten de deelnemers achterhalen wie hun ‘perfecte match’ is, in de hoop dat ze als groep 1 miljoen dollar binnenhalen. De huisgenoten zijn vooraf aan elkaar gekoppeld door een onbekend team van relatie-experts. Maar omdat de criteria onduidelijk zijn en de kandidaten in het duister tasten, kunnen de producers natuurlijk stiekem aan de knoppen draaien voor meer drama en spanning.

Het stereotiepe beeld dat biseksuele en panseksuele mensen iedereen bespringen wordt flink aangedikt. Er wordt veel gedronken, de huisgenoten spelen een potje ‘doen, durven of de waarheid’ en iedereen probeert elkaar uit in de ‘boom boom room’, waar natuurlijk ook camera’s hangen. In de eerste aflevering experimenteert Kai zowel met Jenna als Remy – op dezelfde avond. Kai geeft de hormonen de schuld; door zijn testosteroninjecties voelt hij zich weer ‘zo geil als een tiener’.

Als homoseksuele kijker ben ik wel wat sceptisch. Zijn de intenties van MTV oprecht en willen ze echt de barrières van seksualiteit en gender wegnemen? Of willen ze een uitgekauwd realityformat opleuken met excentrieke types, zoals vroeger ook gebeurde in The Real World ? En hoewel de kandidaten spreken over vrije liefde en tolerantie, gaan ze natuurlijk ook voor het spel, de prijzenpot en snelle instaroem. Grote kans dat ordinaire ruzies de inclusieve boodschap zullen overschaduwen.

Toch komen er in de eerste twee afleveringen wel relevante thema’s aan bod. Wat doen hormonen met de seksualiteit van een transpersoon? Wat is de juiste aanspreekvorm voor ‘non-binaire’ mensen? Ook is er een interessante wisselwerking tussen de masculiene en feminiene mannen in de villa, die veel zegt over het homoseksuele schoonheidsideaal en hoe het voelt als je niet daaraan voldoet. Ik ben dus wel geïntrigeerd, al is het maar omdat MTV voor het eerst in jaren iets nieuws probeert.

De panseksuele cast van 'Are you the one?' op MTV. Beeld Brian Bielmann/MTV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden