De nieuwe oogst van 6 augustus

De V-specialisten kiezen hun favorieten uit het cultuuraanbod, met een remix van La Traviata, meestermetaalslagers Slayer, fraaie 16de-eeuwse tekeningen en - voor thuis - een prachtige box met films van de gebroeders Taviani.

DJ Seth TroxlerBeeld Daniel Cohen

1. Muziek: Into The Grave, Oldehoofsterkerkhof Leeuwarden, 12 en 13/8.

Leeuwarden zal dit jaar niet een maar twee dagen op zijn grondvesten schudden. Het metalfestival Into The Grave heeft voor zijn zesde editie de meestermetaalslagers van Slayer als headliner gestrikt en daarom het festival uitgebreid met een dag. Ook nieuw: de festivalcamping, heel toepasselijk op de voormalige stadsbegraafplaats in het Rengerspark. Andere bands die optreden zijn Kreator, Airbourne, Carcass en Exodus.

2. Beeldende kunst: Van Floris tot Rubens: meestertekeningen uit de Renaissance, Bonnefantenmuseum, Maastricht, t/m 30/10.

Wie de Vlaamse eigenaar precies is houdt men geheim, maar interessant is deze collectie 16de- en vroeg 17de-eeuwse tekeningen in het Bonnefantenmuseum zeker. Een van de meest intrigerende werken is een vel - voor- en achterzijde - met schetsen van woningen in verscheidene aanzichten en een poort. Boven een van die woningen vliegt trouwens een engel. Niks bijzonders, die bestonden toen nog gewoon.

Stefan Kuiper

3. Muziek: Grachtenfestival, Amsterdam, 12 t/m 21/8.

Het Amsterdamse Grachtenfestival noemt zichzelf 'hét podium voor jonge musici van over de hele wereld'. Artist in residence is de Zeeuwse violist Mathieu van Bellen. In de Westergasfabriek gaat Verdi's opera La traviata in de remix. Regisseur Lotte de Beer toont een jonge vrouw die zich uit de goot van de seksindustrie omhoog werkt en haar leven feestend doorbrengt.

Guido van Oorschot

4. Opera: Kurt Weill en Bertolt Brecht: Die Sieben Todsünden, Delft 6/8, Radio Kootwijk 10/8 en 11/8.

Die Sieben Todsünden is een ballet chanté uit 1933 van het roemruchte koppel Bertolt Brecht (tekst) en Kurt Weill (muziek). Mezzosopraan Cora Burggraaf en danseres Heather Ware behoren tot de club die de satire in vol ornaat optuigt. Alsof dat al niet bijzonder genoeg is, leveren schrijvers als Griet Op de Beeck en Bas Heijne teksten waarin ze reflecteren op zonde en moraal.

Guido van Oorschot

5. Fotografie: Stephen Shore, Huis Marseille, Amsterdam, t/m 4/9.

Groot overzicht van het werk van een van de kanonnen van de Amerikaanse fotografie. Stephen Shore werd bekend met zijn kleurenwerk in de jaren zeventig, waarin hij de achterkant van Amerikaanse steden vastlegde in onvergetelijke beelden, waarop de tijd stil lijkt te staan in de zinderende middaghitte. Het retrospectief loopt tot nu, met een installatie waarin Shores meest recente instagramwerk te zien is.

Mark Moorman

6. Muziek: Paradigm festival Groningen, 12 t/m 14/8.

House- en technoliefhebbers die een weekend onafgebroken willen dansen op één locatie kunnen terecht op het voormalige terrein van de Suiker Unie in Groningen. Paradigm geeft daar een festival dat 72 uur duurt, met onder anderen Seth Troxler, Mathew Jonson, John Talabot, Maya Jane Coles en Speedy J.

Joris Zwetsloot

DVD-tip

Three films by Paolo and Vittorio Tavlani, *****, Padre Padrone (1977), La notte die San Lorenzo (1982) en Kaos (1984). Uitgave van Arrow Films (Engelse import), 3 blu-rays (en dvd's) met onder meer documentaires, interviews en video-essays.

Hoe mooi een boom kan zijn. Paolo en Vittorio Taviani, de in Toscane geboren filmmakers (84 en 86 jaar oud), weten het. En laten het zien in veel van hun films. Op zijn mooist wellicht in het shot waarmee het verhaal begint dat een moeder haar dochter vertelt in La notte di San Lorenzo, opgenomen in hun geboorteplaats San Miniato (nabij Pisa). In die film, over het tragische lot van een Toscaans stadje in de Tweede Wereldoorlog dat klem zit tussen bezettende Duitsers en naderende Amerikanen, staat hij daar als een eenzame maar stoere protagonist, in het met subtiele kleuren getekende Toscaanse landschap.

Maar wat waren de boom en het landschap in de loop der jaren akelig vaal geworden. Zoals veel werk van de Italiaanse broers fysiek achteruit holde, omdat de filmrollen bij hun voornaamste financier, omroep RAI, snel aan kwaliteit inboetten.

Hulde daarom voor de Arrow Academy. Dat is geen opleidingsinstituut, maar een initiatief van de Engelse multiplatformdistributeur die op het gebied van dvd en blu-ray aan de weg timmert. Hun Academy-projecten behelzen onder meer de digitale restauratie van wegkwijnende Europese meesterwerken, zoals recentelijk van het vroeggestorven Duitse wonderkind Rainer Werner Fassbinder.

En deze Taviani-film dus, die met twee van hun andere grote successen het rauw realistische Padre Padrone en de veel poëtischere verfilming van een aantal verhalen van Luigi Pirandello Kaos (1984) uitgegeven zijn in een zeer verzorgde box, die behalve de drie gerestaureerde films ook interviews en documentaires bevat, deels bestaand en deels zelf gemaakt door de man die deze uitgave verzorgt, de Engelsman Michael Brooke.

Hij geeft het oeuvre van de Taviani's op gedreven manier een plaats in de filmgeschiedenis. In een al even fraai uitgegeven, honderd pagina's tellende boekje zijn onder meer de recensies opgenomen die criticus Pauline Kael destijds schreef. Zij stond bekend om haar bijtende kritiek, maar was over deze drie films zeldzaam lyrisch. Wie ze nu en in deze vorm terugziet, snapt waarom.

Bart Koetsenruijter

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden