De nieuwe oogst van 31 december

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van Hans Croiset als oude mopperkont tot de prachtige film 'Frantz'.

Floortje SmitPatrick van den HanenbergKarin VeraartAnnette EmbrechtsBor Beekman en Stefan Kuiper
Hans Croiset als alzheimerpatiënt in De Vader. Beeld Leo Van Velzen
Hans Croiset als alzheimerpatiënt in De Vader.Beeld Leo Van Velzen

1 Theater

André is de vader uit Le Père van de Franse schrijver Florian Zeller, zowel in Frankrijk als Engeland een successtuk. De Nederlandse voorstelling met Hans Croiset (81) in de titelrol mag er ook zijn: bijzonder vooral door het mooie spel van de hoofdpersonages. Croiset is geweldig als de mopperkont, de charmeur, de geestige, scherpzinnige, de verwarde en de verdrietige - de alzheimerpatiënt. Verwarrend en beangstigend, voor hemzelf én z'n omgeving. Lees hier de recensie.

De Vader.
Regie van Gijs de Lange.
Door Senf Theaterpartners i.s.m. Kik Productions en m.m.v. Alzheimer Nederland.
Tournee t/m 25 maart.

2 Dans

Je moet van vreemde types houden. Maar dan heb je ook een intense avond bij de dansvoorstelling Happiness van Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag, geïnspireerd op de gelijknamige, veel geroemde buitenwijksatire van Todd Solondz, een zwartkomisch portret van mensen die normaal lijken, maar verknipt zijn. In deze bewerking gaat het niet om een los-vaste groep maar om een disfunctionele familie. Lees hier de recensie.

Happiness door Club Guy & Roni.
T/m 21 januari.

3 Theater


De AIVD zal best nuttig zijn. Maar de spastische manier waarop vier vrienden worden aangepakt die een onschuldig filmpje opnemen met het gebouw van de AIVD als decor is lachwekkend. Patrick Nederkoorn vertelt smakelijk over de angst die door het land gaat en haalt in een moeite door stevig uit naar zijn christelijke milieu, waar ook angst voor het vreemde overheerst. Lees hier de recensie.

Patrick Nederkoorn: Het komt nu wel heel dichtbij.
Tournee t/m 22 april.

4 Beeldende kunst

Weinig geeft zo'n intens visueel genot als Caesar van Everdingens Bacchus en Venus. Dit uit Dresden afkomstige werk toont naast de liefdesgodin en de wijngod tal van kleine stillevens: glazen, schelpen, bloemen; het hyper kunstmatige- en tegelijk extreem tactiele karakter van de afgebeelde objecten en figuren maken het schilderij hallucinant. En u kunt dat met eigen ogen ervaren. Het werk hangt in de grandioze Van Everdingen tentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar. Jupiter en Calisto (uit Stockholm) hangen daar trouwens ook. Net als het Meisje-verkleed-als-Diana-portret uit het Koninklijk Museum uit Antwerpen. Gaan.

Vleiend penseel
Caesar van Everdingen
Stedelijk Museum Alkmaar
t/m 22 januari.

Caesar van Everdingens Jupiter en Callisto. Beeld Stedelijk Museum Alkmaar
Caesar van Everdingens Jupiter en Callisto.Beeld Stedelijk Museum Alkmaar

5 Film

Rogue One wordt gepresenteerd als een losstaand verhaal dat zich afspeelt in dezelfde wereld als Star Wars. Voor wie te jong is om Star Wars te kennen, is dit een perfecte instapfilm. Met Felicity Jones als de rebellenheldin Jyn Erso en (ruimte)veldslagen die je de adem benemen. De 3D stelt een nieuwe standaard. Lees hier de recensie.

Rogue One - A Star Wars Story (3D).
Regie Gareth Edwards.

6 Film

Prachtig beeld van een wereld die zoekend is na een gruwelijke oorlog. De jonge Duitse soldaat Frantz liet het leven in de loopgraven, zijn ouders en verloofde moeten de draad weer oppakken. Een mysterieuze Fransman laat rozen achter op het graf van hun geliefde en brengt even een beetje kleur in hun leven. Letterlijk zelfs: de film is gedraaid in zwart-wit, maar op die momenten vervangt Ozon dat even door zachte kleuren. Maar nooit te lang. Frantz speelt een intrigerend spiegelspel, dat onderstreept dat mensen niet zo verschillend zijn als de oorlogen die hen uiteendrijven ze doen geloven. Lees hier de recensie.

Frantz.
Regie François Ozon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden