De nieuwe oogst van 2 juli

Wat kunt u gaan zien in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, zoals de verfilming van een onverfilmbaar boek en een vooruitblik op het North Sea Jazz Festival.

Pauline KleijerPatrick Van Den HanenbergBor BeekmanRobert Van GijsselRutger Pontzen en Mark Moorman
null Beeld Pixar
Beeld Pixar

1. Film

High-Rise. Regie Ben Wheatley.

J.G. Ballards sinistere cultroman High-Rise (1975), waarin de bewoners van een modernistische flat zich overgeven aan oerdriften en verschillende etages elkaar de oorlog verklaren, werd lange tijd onverfilmbaar geacht. Maar de Britse regisseur Ben Wheatley, maker van cultsuccessen als Kill List en Sightseers, blijkt er wel raad mee te weten. Zijn fantastisch vormgegeven film, een kruising tussen psychologisch drama, horror en sciencefiction (maar dan gesitueerd in de jaren zeventig), is een even gruwelijke als smakelijke, licht sadistische kijk op de duistere aard van de mens. In High-Rise blijft iedereen beschaafd totdat er een excuus is om volledig los te gaan.

Pauline Kleijer

null

High-Rise

2. Theater

Dr. Miracle's last illusion door Opera2day en de Dutch Don't Dance division.

Door een bedrijfsongeval met dodelijke afloop raakt illusionist Dr. Miracle gefascineerd door de overgang van leven naar dood. Hij bevredigt die fascinatie door vier vrouwen op magische wijze te vermoorden. Tijdens hun laatste minuten zingen de slachtoffers passende aria's uit opera's van Verdi, Offenbach en Bellini. Met een knap staaltje illusionisme van Woedy Woet, dromerige dans en een intrigerend verhaal lokt Opera2day musicalliefhebbers de operawereld in.

Patrick van den Hanenberg

null

Dr. Miracle's Last Illusion

3. Film

Finding Dory. Regie Andrew Stanton.

Geslaagd vervolg op de animatiefilm Finding Nemo, die inmiddels een Disneyklassieker mag heten. In Finding Dory gaat het vergeetachtige visje dat in deel 1 een impulsieve bijrol speelde op zoek naar haar ouders. Juist vanwege haar geheugenverlies is Dory de ideale onbezonnen actieheldin. Het doldrieste verhaal mag niet zo volmaakt zijn als dat van Finding Nemo, soms hoeft dat ook niet.

Bor Beekman

null

Finding Dorry

4. North Sea Jazz

Ibrahim Maalouf, North Sea Jazz: 08 t/m 11/07.

De 41ste editie van het North Sea Jazz Festival in Rotterdam belooft een heel mooie te worden. Vooral omdat publiekslieveling Ibrahim Maalouf er zijn 10-jarige jubileum viert, met drie concerten. Bijzonder wordt een optreden van de Frans-Libanese trompettist met het Nederlandse Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley, op zondag 10 juli.

Robert van Gijssel

5. Beeldende kunst

Sonsbeek '16. Park Sonsbeek, stad en Museum Arnhem. T/m 18/9.

Sinds 1949 met enige regelmaat in Arnhem en Park Sonsbeek te zien: de beeldententoonstelling Sonsbeek. Dit jaar samengesteld door het Indonesische kunstenaarscollectief ruangrupa. Belangrijkste troef: iedereen kan komen kijken, maar ook meedoen. Oftewel: de bezoeker als (amateur)kunstenaar. Er zijn projecten genoeg voor. Met dansvoorstellingen, modeshows, een filmfestival, de lokale voetbalclub, vergaderplaats en houtwerkplaats. Ondergebracht door de stad, het museum en paviljoens in het park. Met als beoogde doel om van Arnhem een betere en aantrekkelijkere stad te maken.

Rutger Pontzen

undefined

null

Sonsbeek '16

6. Fotografie

Stephen Shore - Retrospectief, Huis Marseille Amsterdam, t/m 4 september.

Groot overzicht van het werk van een van de kanonnen van de Amerikaanse fotografie. Stephen Shore werd bekend met zijn kleurenwerk in de jaren zeventig, waarin hij de achterkant van Amerikaanse steden vastlegde in onvergetelijke beelden, waarop de tijd stil lijkt te staan in de zinderende middaghitte. Het retrospectief begint bij het jeugdwerk en loopt tot de dag van vandaag, met een installatie waar het meest recente instagramwerk van Shore te zien is.

Mark Moorman

null

Stephen Shore - Retrospectief

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden