FavorietenDe nieuwe oogst

De nieuwe oogst: McQueen & niemand in de stad

Wat kwam er de laatste tijd weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten.

Modellen tijdens een show van Alexander McQueen tijdens een show in Parijs.  Beeld ANP
Modellen tijdens een show van Alexander McQueen tijdens een show in Parijs.Beeld ANP

1. Documentaire

Makers Ian Bonhôte en Peter Ettedgui ontkrachten mythes, creëren nieuwe verhalen en schetsen zo een compleet en complex portret van de ontwerper Alexander McQueen. Vanaf zijn jeugd in de arbeidersklasse, via zijn fenomenale successen tot zijn zelfdoding in 2010. Je hoeft niet van mode te houden om te vallen voor de ‘ondeugende schooljongen’ over wie zijn intimi zo liefdevol vertellen. De documentaire McQueen is een ode, maar ook het verhaal van een onvermijdelijke neergang.
Floortje Smit

McQueen. Regie Ian Bonhôte en Peter Ettedgui.

2. Film

Niemand in de stad, de verfilming van een roman van Philip Huff, gaat op het eerste gezicht over het studentenleven, specifiek dat van een aantal corpsballen die de tijd van hun leven meemaken. Zuipen, kotsen, meisjes versieren. Het is knap hoe debuterend regisseur Michiel van Erp de kijker langzaam voor zijn gemankeerde helden weet te winnen. De jonge acteurs maken Niemand in de stad tot een film die irriteert, steekt, raakt en ontroert.
Pauline Kleijer

Niemand in de stad. Regie Michiel van Erp.

Filmbeeld van Niemand in de stad.  Beeld Bram van Woudenberg
Filmbeeld van Niemand in de stad.Beeld Bram van Woudenberg

3. Jeugdtheater

In Robotje geen apocalyptische doemscenario’s over hoe de robots de mensheid komen uitroeien of ‘omvolken’, zelfs geen hint in die richting. Op een niet nader gedefinieerde plek in het heelal ontmoeten een nieuwsgierige astronaut (Titus Boonstra) en een boomlange, wat stroef manoeuvrerende robot (Willemijn Zevenhuijzen) elkaar voor het eerst. De robot leert huilen, troosten en lachen. De astronaut leert hoe hij dat vreemde wezen tegenover zich, dat hij nooit helemaal zal begrijpen, kan vertrouwen.
Vincent Kouters

Robotje (6+) door NTjong, regie Noël Fischer. Tournee t/m 21 november.

4. Dans

De titel Vladimir die als graffiti op een muur verschijnt, lijkt maar naar één Rus te verwijzen: president Poetin. Vooral omdat gastchoreograaf Hofesh Shechter zijn vijftien dansers als protesterende jonge honden opvoert. Even later is de opstand neergeslagen en slepen ze elkaar weg. Om aangesterkt terug te keren, met méér veerkracht, méér groepsgevoel, méér passie. Shechter componeerde ook de muziek, die met strijkers begint en overgaat in driftige percussie. Het Balletorkest trekt daarin fraai op met Slagwerkgroep Den Haag.
Annette Embrechts

Vladimir door Nederlands Dans Theater. Tournee t/m 21 december.

Tarik Moree en Tim Olivier Somer in Het debuut: My dinner with? Beeld RV - Paul Rondags
Tarik Moree en Tim Olivier Somer in Het debuut: My dinner with?Beeld RV - Paul Rondags

5. Theater

Je moet het maar durven. Als beginnend acteur vijftien regisseurs aanschrijven om ze een stukje van je afstudeervoorstelling te laten regisseren. Tarik Moree en Tim Olivier Somer (Toneelacademie Maastricht) deden het. En het lukte ze. Toneelvrienden Wally en André spreken af in een restaurant om te praten over levensbepalende ervaringen en over wat theater voor hen betekent. De 15 scènes waarin het stuk is opgedeeld, werden gemaakt met steeds een andere regisseur. Het debuut: My Dinner With... werd een originele, slimme, uitzonderlijk goed gespeelde en bovenal schaamteloos leuke voorstelling.
Vincent Kouters

Het debuut: My Dinner With… Door Tarik Moree, Tim Olivier Somer en Rudolphi products. Tournee t/m 2 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden