De nieuwe oogst: Dolfje Weerwolfje, Limonov en The High Sun

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van Dolfje Weerwolfje op toneel tot de film over een nieuwe jongen op school.

Dolfje Weerwolfje. Foto Peggy de Haan

1. Musical (****)

Dolfje Weerwolfje door Rick Engelkes Producties. Vanaf 6 jaar. Tournee t/m 5 juni.

Hij bestaat precies twintig jaar maar blijft eeuwig dat bebrilde jongetje van 7, dat in de nacht vóór zijn verjaardag, bij volle maan, ontdekt dat hij een weerwolf is.

Het eerste deel van Dolfje Weerwolfje, de bekende boekenreeks van jeugdthrillerschrijver Paul van Loon, verscheen in 1996. Vanwege dit jubileum presenteert Rick Engelkes Producties een pakkende, kordate musicalbewerking.

De voorstelling zet Dolfjes coming out centraal en zijn worsteling met zijn 'anders zijn'. Vooral de inventieve vormgeving van Joris van Veldhoven en de gemengde cast van vier volwassen acteurs en drie jonge kinderen pakken goed uit.

2. Dans (****)

Separate Ways door NDT. Met Clowns van Hofesh Shechter en Shut Eye van Sol León, Paul Lightfoot. Tournee t/m 7 juni.

Wat heeft deze tijd nodig: de verstilling, poëzie en verfijning van Shut Eye, of de lawaaiige directheid van Clowns? Waar Sol León en Paul Lightfoot veilig binnenskamers blijven, stapt Hofesh Shechter de boze buitenwereld in. In zijn circus versmelt de saamhorigheid van folklore met geweld. Iemand omhelzen of de keel afsnijden? Het maakt niet uit. Onrustbarend, ijzersterk.

3. Architectuur (****)

Mies en de erfenis van het modernisme. Schunck, Glaspaleis, Heerlen, t/m 7 augustus.

Architect Ludwig Mies van der Rohe en de stad Heerlen hebben meer met elkaar dat je zou denken, blijkt uit de tentoonstelling Mies en de Erfenis van het Modernisme. Niet alleen werd een van de beste architecten van de twintigste eeuw vlakbij Heerlen geboren (in Aken). Heerlen was ook tot 1965 dankzij de mijnbouw een rijke stad, waar veel architectuur verrees. In de tentoonstelling worden de modernist Mies en het (inmiddels bedreigde) lokale modernistische erfgoed slim gecombineerd.

Een pand in Brno, Tsjechië, ontworpen door architect Mies van der Rohe. Foto Hana Jakrlova/Hollandse Hoogte

4. Theater (****)

Limonov door Ulrike Quade Company en De Tekstsmederij, Theater Bellevue t/m 15 mei.

De Russische rebel en politicus Eduard Limonov was fel tegen het communisme, maar het kapitalisme brengt zijn land ook niet de gedroomde vrijheid. Rond een witte Trabant, zo'n wereldberoemd DDR-autootje, vecht hij zijn strijd met de autoriteiten en de jonge generatie - jaknikkers met gouden kettingen om de nek. Een boeiend uurtje lunchpauzetheater, gespeeld door acteurs en poppen. Over de feilbaarheid van systemen, spelen en bespeeld worden.

5. Film (****)

The High Sun. Regie Dalibor Mataniç.

In de context van de Balkanoorlogen vertelt het indrukwekkende The High Sun drie liefdesverhalen, spelend in 1991, 2001 en 2011. De paartjes - zij een Servische, hij een Kroaat, misschien ook andersom - worden krachtig vertolkt door Tihana Lazovic en Goran Markovic; doordat elke geschiedenis zich afspeelt in hetzelfde dorp en aan hetzelfde meer, vloeit alles dromerig in elkaar over. Alsof dezelfde liefde telkens nieuwe levens zoekt om zich aan vast te klampen.

6. Film (****)

Le nouveau

Regie Rudi Rosenberg.

'Waarom heb je nog geen vrienden gemaakt?', vraagt zijn moeder verwijtend aan Benoît, die sinds een week op een nieuwe school zit. De verlegen 13-jarige heeft het niet makkelijk nu hij van een provinciestadje naar Parijs is verhuisd. De populaire jongens in zijn nieuwe klas zien hem niet staan, en bij de nerds en losers wil hij niet horen. De jeugdfilm Le nouveau is een sympathiek, lief drama over de angst een buitenbeentje te zijn. Hoe erg is het eigenlijk om sullige vrienden te hebben?

Le nouveau.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.