BOEKENOmslag

De nieuwe omslagen voor John le Carré zijn op en top Brits

De brutale typografische omslagen zijn op hun beurt overigens óók retro.

Erik van den Berg
Ontwerp Jim Stoddart en David Pearson, Penguin, 2020. Beeld
Ontwerp Jim Stoddart en David Pearson, Penguin, 2020.

Boven op het succes van zijn 25ste spionageroman Agent Running in the Field krijgt John le Carré (88) nog een leuk extraatje: de grootscheepse herlancering van zijn thrillers rond de onvergetelijke George Smiley, de als grijze muis vermomde meesterspion die de strijd aanbindt met KGB-chef Karla.

De acht Smiley-romans zijn fictionele getuigenissen van de Koude Oorlog, ingeklemd tussen de bouw van de Berlijnse Muur (1961, Call for the Dead) en het jaar van de Duitse Wiedervereinigung (1990, The Secret Pilgrim). In die turbulente decennia veranderde Le Carré herhaaldelijk van uitgeverij, met een allegaartje van steeds andere omslagen tot gevolg.

De eerste Smiley-thriller, 1961.  Beeld
De eerste Smiley-thriller, 1961.

Voor de nieuwe edities hebben Penguin-ontwerpers Jim Stoddart en David Pearson dat ratjetoe fraai rechtgetrokken, in een retrolook die teruggrijpt op de eerste Smiley-thrillers van uitgeverij Gollancz uit 1961-1963.

Met hun luidruchtige omslagen maakten Call for the Dead, A Murder of Quality en The Spy Who Came in from the Cold destijds een curieuze indruk, maar intussen zijn die eerste drukken zo gewild, dat je voor een gesigneerd exemplaar minstens 20 duizend euro kwijt bent.

De brutale typografische omslagen waren op hun beurt overigens óók retro: de anonieme ontwerpers keken ze af van de revolutionaire omslagen die Stanley Morison begin jaren dertig voor Gollancz maakte, vol kaders en onderstrepingen en een overvloed aan tekst in rood, zwart en geel.

Ontwerp Jim Stoddart en David Pearson, Penguin, 2020. Beeld
Ontwerp Jim Stoddart en David Pearson, Penguin, 2020.

De belettering van de Smiley Collection is al even retro-Brits. De kapitale titels staan in de oude Condensed Sans van Stephenson Blake, een ooit vermaarde lettergieterij in Sheffield. Daarnaast is de Gill Sans Nova gebruikt, een letterontwerp uit 1928 van Eric Gill, nog zo’n grootheid.

Ontwerp Jim Stoddart en David Pearson, Penguin, 2020. Beeld
Ontwerp Jim Stoddart en David Pearson, Penguin, 2020.

En net als Stanley Morison negentig jaar voor hen pakken Stoddart en Pearson onorthodox uit, met blurbs die soms groter zijn dan de auteursnaam, heftige kleuren en maximale variatie in letterformaten.

De Smiley Collection roept één vraag op: waar is de allerlaatste Smiley-roman, A Legacy of Spies uit 2017? Vond de auteur de recente terugkeer van zijn held achteraf toch niet geslaagd? Penguin zwijgt er in alle talen over.

The Smiley Collection, acht delen.

Ontwerp Jim Stoddart, David Pearson.

Penguin; ca. € 12,- per deel. Verzamelcassette (verschijnt 30/4) ca. € 70,-.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden