recensie

De nieuwe NieR Replicant is een gamers game op xtc ★★★★☆

NieR Replicant veroverde in 2010 het hart van de kleine schare liefhebbers van excentrieke Japanse role playing games (rpg’s). Nu is er iets wat het midden houdt tussen een remaster en een remake. Is de wederopstanding geslaagd?

Peter van Ammelrooy
Nier Replicant 2.0 is een mix van talrijke gamesgenres. Beeld Square Enix
Nier Replicant 2.0 is een mix van talrijke gamesgenres.Beeld Square Enix

Japanse games zijn wel vaker een vat vol tegenstrijdigheden, maar het fascinerende brouwsel getiteld NieR Replicant ver.1.22474487139... spant toch wel de kroon.

Om te beginnen de naam: NieR Replicant ver.1.22474487139... (die drie puntjes horen erbij) zou door de marketingafdeling van een westerse gamesuitgever te vuur en te zwaard zijn bestreden. ‘Wat is dit? Een ISBN-nummer of een titel?’ Bij Square Enix in Japan zijn ze evenwel wat malligheid gewend.

De game zelf is een dolle mix van genres, deels rollenspel (denk Zelda), deels hack ’n’ slash (denk Devil May Cry), deels dungeon crawler (denk Diablo), deels bullet hell (denk Ikaruga) en misschien nog wel een paar vleugjes van dit of dat waar we niet zo snel op kunnen komen. Regisseur Yoko Taro heeft de gamesgeschiedenis door de blender gehaald.

Tot de bizarre ingrediënten behoren verder de personages: een jonge strijder, zijn doodzieke zusje, een verminkt kind met als hoofd een metalen bol met permanente grijns, een jonge vrouw die zo lijkt weggelopen uit de catalogus van Victoria’s Secret en – hou je vast – een pratend boek, met magische krachten.

De vijanden doen in dwaasheid niet onder: de shades zijn spookachtige verschijnselen die zijn opgebouwd uit nevelige zwarte en gele slierten. De grootste varianten zijn eindbazen die oneindige reeksen rode vuurballen uitbraken. Verder komen er hele stammen van robots opdraven die zich stierlijk vervelen.

Niet echt gekleed voor de gelegenheid, deze belangrijke bijrol in NieR Replicant. Beeld Square Enix
Niet echt gekleed voor de gelegenheid, deze belangrijke bijrol in NieR Replicant.Beeld Square Enix

Tijdmachine

De game maakt bizarre sprongen in de tijd. Het ene moment bevinden we ons nog in een moderne, kapotgeschoten stad met de ruïnes van wolkenkrabbers in een grijsblauw licht en is het de zomer van 2053. Na de eerste inleidende schermutselingen spoelt het spel vooruit in de tijd en zijn we 1412 jaar verder. Dan oogt de wereld meer als het decor van een riddersprookje met burchten, maar ook de bouwvallen van bruggen die uit een groen landschap steken.

De protagonisten – de jonge strijder en zijn zieke zusje – zijn tegen die tijd geen spat ouder geworden. Wat volgt is de zoektocht van de jongen, zijn naam mag je zelf bedenken, naar een geneesmiddel voor zijn zusje. Deze onderneming is doorspekt met zij- en dwaalwegen en soms niet al te geweldige nevenmissies. En passant ontdekt de jongen welk dramatisch lot zijn wereld trof. Meer valt er over het plot niet te zeggen zonder voor iedereen die nog aan de game moet beginnen de pret te bederven.

Een fantasy op xtc: zo is NieR Replicant ver.1.22474487139... nog het meest treffend te omschrijven.

Zwaarden en magische krachten zijn de meest gebruikte wapens in NieR Replicant. Beeld Square Enix
Zwaarden en magische krachten zijn de meest gebruikte wapens in NieR Replicant.Beeld Square Enix

Pathos

Het is niet eens nieuwe game. NieR Replicant verscheen in 2010 in Japan voor de PlayStation 3. Het westen kreeg voor de Xbox 360 een aangepaste versie met een andere titel, NieR Gestalt. Hierin werd de jonge hoofdpersoon vervangen door een knorrige, oudere man. De reden? Dat werd nooit helemaal opgehelderd.

Die weeffout is nu hersteld met een game voor de PlayStation 4, Xbox One en Windows-pc’s, met de jongere hoofdrol. NieR Replicant ver.1.22474487139... is geen remaster waarbij de beelden zijn opgepoetst, maar ook deels een remake met nieuwe content. Inclusief een nieuw hoofdstuk en nieuw einde, zodat ook de gamers die zich elf jaar geleden aan het origineel waagden er iets van hun gading in kunnen vinden.

Net als het origineel uit 2010 is NieR Replicant ver.1.22474487139... een game waarvan je de smaak pas op den duur te pakken krijgt – of helemaal niet. Net als veel manga, Japanse strips, en anime, Japanse tekenfilms, zijn de handelingen uitzinnig en staan veel dialogen bol van pathos.

Het is een titel die om enig doorzettingsvermogen vraagt. Pas na enkele uren komt de game op stoom en toont dan zijn ware gezicht. Een meevaller is dat de bediening zo is in te stellen dat ook minder handige of geoefende spelers een heel eind moeten komen.

Het blijft absoluut wat ze noemen een gamers game, een excentriek elixer van stijlen voor de volhardende liefhebber. Maar het is vooral een hartstochtelijk pleidooi om meer pareltjes uit de gamesgeschiedenis een tweede leven te gunnen – ook al komen ze uit hetzelfde Japans rariteitenkabinet als deze nieuwe NieR Replicant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden