BladLinda 182

De nieuwe Linda: een dronkemansblik, een stralend middelpunt en een duckface

Linda 182.Beeld rv

Wat is lezenswaardig deze week? In nummer 182 van Linda komt de ‘Grote Drie’ van de praatprogramma’s samen

Eerst maar een kanttekening bij een wonderlijke groepsfoto op de cover van Linda 182, het eerste nummer sinds het begin in 2003 dat niet werd gemaakt onder auspiciën van hoofdredacteur Jildou van der Bijl. Twee mannen en een vrouw, de Grote Drie van de talkshows, poseren op uiteenlopende wijze.

Jeroen Pauw kijkt alsof hij te diep in het glaasje heeft gekeken, Matthijs van Nieuwkerk trekt traditiegetrouw, maar om onduidelijke redenen een duckface en Eva Jinek is het stralende middelpunt. Achter hen duikt Linda de Mol op, enigszins vervaarlijk.

Meningmakers, worden de mannen en vrouwen genoemd. Dat is een raar woord, want meningen worden niet gemaakt. En als ze als zouden worden gemaakt, doen niet de presentatoren van de talkshows dat, maar hun gasten.

Maar: topprestatie dat het team van Linda het voor elkaar heeft gekregen om de Grote Drie tegelijkertijd in de fotostudio te krijgen, en te laten interviewen. Drie bekenden van Volkskrant-lezers, Eva Hoeke (Van Nieuwkerk), Antoinnette Scheulderman (Pauw) en Nathalie Huigsloot (Jinek), namen de interviews voor hun rekening. 

Waar in Linda de invloed van Van der Bijl ophoudt en die van opvolgster Karin Swerink (ex-Vogue) begint, is moeilijk te zeggen. En dan is De Mol, die andere hoofdredacteur, er ook nog.

In mediatijdschrift Villamedia zei Swerink eerder deze maand dat haar ‘handen jeuken om lekker te gaan wroeten in de vanzelfsprekendheid van sommige dingen’. Wat bijvoorbeeld?, vroeg Villamedia. Swerink zou de themanummers willen uitdiepen en ‘nog groter en unieker maken zodat elk nummer nog meer spreekt en je het niet kan en wil missen’.

In haar eerste nummer is het thema praatprogramma’s en hun presentatoren. Er was een aanleiding, dicht bij huis. In oktober begint op vrouwenzender Net 5 (van Talpa/John de Mol) een nieuwe talkshow, met Merel Westrik als presentator. Linda de Mol kijkt ernaar uit, in haar voorwoord, en geeft alvast iets prijs: ‘Geen koffiepraat of meisjesgebabbel, maar een actuele talkshow met onderwerpen die door vrouwen worden gekozen en altijd vanuit de female point of view.’ 

Zo snijdt het mes in Linda aan een paar kanten. Met Jildou van der Bijl vormt Linda de Mol de ‘creatieve directie’ van Linda én Net 5. Het was tijd om Merel Westrik (AT 5, WNL, RTL Nieuws) voor te stellen. Ze werd samen geïnterviewd met Marcel Veenendaal, de zanger van Di-rect die, zeker in deze omgeving, een verrassende onthulling doet: hij heeft al tien jaar lang geen televisie meer.

‘Voor mij brengt zo’n ding vaak onrust, een tv schreeuwt om aandacht. En ik werd te weinig positief geprikkeld van wat ik zag. Dus ik dacht: weg met dat ding.’ Elders staat nog zo‘n een puike relativering, van Jeroen Pauw: ‘Ik besta bij de gratie van de afstandsbediening. Waardoor je volstrekt wegzapbaar en inwisselbaar bent.’

Typisch Linda, want spannend en gewaagd, maar ook integer en ontroerend, zijn de portretten van moeders met hun kind met een ‘genetisch defect’. De kinderen zullen niet volwassen worden.

‘Roel weet dat hij door een ziekte blind is geworden, maar niet dat hij jong doodgaat’, zegt een moeder over haar 14-jarige zoon. ‘Misschien vermoedt hij iets, maar we hebben ervoor gekozen om het niet te vertellen. Laat hem maar kind zijn.’ Daar kan geen tv-programma tegenop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden