AlbumrecensieThe Noise You Make Is Silent

De nieuwe Klangstof is een door synths en elektronica gedreven plaat van internationale allure ★★★★☆

null Beeld

Vier jaar geleden leek Klangstof het internationaal helemaal te gaan maken. De band van zanger en componist Koen van de Wardt maakte een mooi, elektronisch getoonzet debuutalbum, Close Eyes to Exit, kreeg als eerste Nederlandse band een uitnodiging op te treden op het festival Coachella in Californië en toerde door de VS met de Flaming Lips.

Maar de doorbraak bleef uit en Klangstof bouwde een tonnenschuld op bij platenmaatschappij Warner Music.

Die is gelukkig kwijtgescholden en nu is er na vier jaar een nieuw Klangstof-album.

Van links naar rechts: Erik Buschmann, Koen van de Wardt, Wannes Salome. Beeld Bibian Bingen / Radar Agency
Van links naar rechts: Erik Buschmann, Koen van de Wardt, Wannes Salome.Beeld Bibian Bingen / Radar Agency

The Noise You Make Is Silent is opnieuw een door synths en elektronica gedreven plaat geworden, maar de composities zijn over het algemeen sterker dan op het debuut. Het album klinkt minder abstract, de synths klateren stevig en de dynamiek is groter in deze veel rijkere productie.

Dat je regelmatig aan de elektronische escapades van Thom Yorke of een band als Moderat moet denken, is zo gek niet, want Klangstof heeft dezelfde mixer ingehuurd, Francesco Donadello. Zanger Koen van de Wardt klinkt vooral als hij de hoogte in gaat nogal als Yorke, wat soms net iets te gemanierd aandoet. Maar dan zijn het toch de spannende, meeslepende arrangementen in nummers als Death03 of het daverende slotstuk Spending Hours die voor voldoende afleiding zorgen.

En dan gaat deze nieuwe Klangstof toch steeds meer op zichzelf staan. Mooi zijn ook de samenwerkingen met Luwten (Phantoms) en Flaming Lips (het kleine, tedere We Never Liked the Outcome. En zo horen we vanaf het met fraaie koortjes verluchtigde Blank Page tot en met Spending Hours een in alle opzichten verbeterd Klangstof. Van de Wardt kan met zijn trio gewoon opnieuw beginnen, The Noise You Make Is Silent is een plaat met grote internationale allure.

Klangstof

The Noise You Make Is Silent

Pop

★★★★☆

Mind Of A Genius/ Concerto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden