TV-recensieDe toekomst is fantastisch

De nieuwe, gelikte scifi-serie van de VPRO is het Nederlandse antwoord op Black Mirror

De toekomst die we zien in sciencefiction is eigenlijk al begonnen. Dat beseffen ook de makers van de speculatieve wetenschapsserie De toekomst is fantastisch, iedere donderdag te zien bij de VPRO op NPO 3. Daarin zien we het leven in 2039, gespeeld door acteurs. Baby’s groeien in kunstmatige baarmoeders, traumatische herinneringen kun je makkelijk verwijderen en robots begrijpen je beter dan je partner. 

Ondertussen blikt een alwetende voice-over terug op het jaar 2019, toen deze ontwikkelingen nog in de kinderschoenen stonden. In het heden spreken Tim den Besten en Marijn Frank hun verwondering uit tegen hippe, toegankelijke wetenschappers die de nieuwste technologie uittesten.

De futuristische scènes zien er gelikt uit, met realistische hologrammen, oplichtende gadgets en kleding in pastel- en grijstinten, volgens de laatste mode van 2039. Fijn dat de VPRO daar budget voor kon vrijmaken, want dat verhoogt absoluut het kijkplezier. Maar goede sciencefiction leunt niet alleen op een fraai decor. 

Kijk naar de profetische hitserie Black Mirror. Dat gaat niet zozeer over de technologische snufjes die we later zullen gebruiken, maar over de mensen die ermee omgaan en de ethische dilemma’s waarmee ze worstelen. Wat doet het met ons als we alle controle uit handen geven, altijd in de gaten worden gehouden en emotionele steun zoeken bij machines?

Ouders maken een selfie met hun ‘babypod’, in ‘De toekomst is fantastisch’.Beeld VPRO

Die morele kwesties worden ook goed uitgediept in De toekomst is fantastisch. Een kunstmatige ‘babypod’ staat beeldig in de woonkamer en is het een enorme opluchting als een vrouw niet meer fysiek zwanger hoeft te zijn. Maar wat als je je nieuwe baby tot in de details kunt ontwerpen; welke huidskleur en geaardheid geef je hem of haar? Sowieso scoort de serie hoog op diversiteit, zowel in de verhaallijnen als in de gevarieerde cast. 

Een ander dilemma. Voor mensen die keer op keer een trauma herbeleven kan een bètablokker uitkomst bieden. Maar als meisjes later de herinnering aan misbruik met één pil kunnen ‘neutraliseren’, wordt seksueel overschrijdend gedrag dan niet genormaliseerd? Ook zien we hoe een begripvolle robot een gebroken gezin nog verder uit elkaar drijft. Moeten we verlangen naar een perfecte vriend die altijd zegt wat je wil horen? 

De VPRO heeft al eens eerder geprobeerd om het leven in de toekomst voor te stellen. Missie Aarde was ‘de allereerste science fiction-komedieserie van Nederland’, over de bemanning van een ruimteschip die een nieuwe thuisplaneet moest zoeken voor de mensheid. Dat was wel een ander soort programma, dat er veel goedkoper uitzag en bovendien erg flauw was. De toekomst is fantastisch raakt gelukkig wel de juiste snaar. 

Je moet de serie zien als het Nederlandse antwoord op Black Mirror. Actrices zoals Eva Crutzen, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Miryanna van Reeden maken de voordelen van slimme technologie invoelbaar, maar ook de paniek als het allemaal uit de hand loopt. De toekomst is niet fantastisch; de programmatitel is natuurlijk ironisch bedoeld. De toekomst wordt hoe dan ook verwarrend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden