KunstAkzoNobel Art Foundation

De nieuwe collectieopstelling van de AkzoNobel Art Foundation geeft een gepast antwoord op het doorgeslagen individualisme

De nieuwe tentoonstelling van de AkzoNobel Art Foundation hangt aan elkaar van de hoogtepunten: van ontroerende foto’s van Chinese vliegtuigknutselaars tot wonderlijke familieportretten.

Rutger Pontzen
Xiaoxiao Xu, zonder titel, 2016. Beeld Xiaoxiao Xu
Xiaoxiao Xu, zonder titel, 2016.Beeld Xiaoxiao Xu

Wat bij binnenkomst opvalt: in de hoek ligt de nagebouwde boot waarmee Team AkzoNobel deelneemt aan de Volvo Ocean Race. En verderop bevindt zich een goed geoutilleerde koffiecorner. Je bent bij een groot bedrijf op bezoek of niet. Maar kijk bij de ingang vooral naar links: daar is de tentoonstelling.

De kunststichting van de verf-, coating- en chemicaliëngigant heeft een verzameling om ‘u’ tegen te zeggen. Al over een periode van een jaartje of twintig aangekocht. In clusters, zoals dat heet, zodat je na verloop van tijd niet van alle kunstenaars één werk in huis hebt, maar juist meerdere, het liefst uit verschillende periodes. Want, zo luidt de uitleg, zoiets verduidelijkt het beeld waar iemand mee bezig is. Klopt natuurlijk als een bus.

Aanleiding om nu te komen kijken: de Foundation heeft een nieuwe collectieopstelling. Titel: Common Ground. Deze nieuwe presentatie moet een algemeen menselijk beeld benadrukken, als gepast antwoord op het doorgeslagen individualisme. Oké, een mer à boire, maar wel een prachtige zee om leeg te drinken. En hoogtepunten genoeg.

Om het bij twee te laten. Numero uno: Xiaoxiao Xu. Dat in China veel wordt gevlogen, kun je verzinnen. Grote afstanden, verre familie, verplichte feestdagen. Omdat niet iedereen kan reizen, zijn er ook inwoners in ver afgelegen oorden die hun eigen ‘vliegtuig’ bouwen, in miniatuurvorm. Xiaoxiao maakte er foto’s van. Hoe deze knutselaars, staand op een trap, met hun houten schaalmodellen in de hand verlangend de verre einder in kijken. Ontroerend.

Ander hoogtepunt: de Britse Esiri Erheriene-Essi. Ze schildert taferelen uit de Amerikaanse beeldcultuur: van The Supremes tot de Kennedy’s en lynchpartijen. Daarnaast verzamelt ze foto’s van mensen die vanuit Afrika, Haïti en de Caraïben naar het Westen zijn verhuisd. Afbeeldingen die ze in haar werk plakt, maar vooral ook schildert. All Purpose Smile is zo’n familieportret van emigranten die zich zo wonderlijk hebben aangepast dat ze een roze huid hebben gekregen.

Common Ground. AkzoNobel Art Foundation, Amsterdam. T/m eind september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden