RecensiePop

De nieuwe Coldplay intrigeert, irriteert en blijft ten slotte net overeind ★★★☆☆

Gijsbert Kamer
null Beeld

Het achtste studioalbum van Coldplay moest volgens voorman Chris Martin iets heel anders worden dan de fans zouden verwachten. En dus komt een van de nog altijd grootste Britse popbands met het album Everyday Life, dat in twee helften is verdeeld. Een Sunrise-kant en een Sunset-kant. Zestien liedjes, in totaal 53 minuten, die inderdaad deels breken met wat we van Coldplay gewend zijn. Pianoballads met grootse jubelrefreinen vinden we terug in Champions of the World en Orphans. Mooi klinkt het melancholieke strijkje in het instrumentale Sunrise en heel fraai zijn de echt klein gehouden liedjes als Daddy, Old Friends en Eko.

Even wennen is het wanneer Coldplay zich met hulp van Stromae waagt aan een stukje wereldmuziek in Arabesque of als er in Broken een compleet gospelkoor opduikt. En kitscherig wordt het als er door een regenbui heen een kerkkoor opklinkt in When I Need a Friend.

Zo val je van de ene verbazing in de andere. En dan komen de vragen. Wat wil Martin precies met zijn soulkreet Cry Cry Cry, die erg veel weg heeft van Garnett Mimms’ klassieker uit de jaren zestig, Cry Baby. Waarom van WOTW/POTP een krakende demoversie gebruiken en het in aanzet sterke liedje niet verder uitwerken? Wat doen al die gesampelde stukken dialoog en gesproken woord in de liedjes? Heeft Martin zelf even geen tekst? Hij lijkt verder juist erg op dreef in het uiten van zijn zorgen over de toestand in de wereld. ‘What in the world are we going to do?’, klinkt hij enigszins wanhopig in het sterke titelnummer dat deze merkwaardige plaat afsluit.

Coldplay schiet alle kanten op. Een enkele keer voel je een zelfde ontroering als een kleine twintig jaar geleden ten tijde van hun eerste nog altijd beste twee albums. Maar even vaak vraag je je af wat de gedachte is achter dit album, dat afwisselend intrigeert en irriteert, bijna kapseist onder pretenties maar uiteindelijk net overeind blijft.

Coldplay

★★★☆☆

Pop

Everyday Life

Parlophone/Warner

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden