NieuwsStrips

De nieuwe Asterix: jongeren komen in opstand, met een meisje in de hoofdrol

Woedt er een feministische revolte in de Gallische nederzetting die moedig weerstand biedt aan de Romeinen? Stripliefhebbers buigen zich over die vraag sinds donderdag het 38ste Asterix-album werd gelanceerd, De dochter van de veldheer.

Daan Kool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Voor het eerst in het 60-jarige bestaan van de nog altijd razend populaire stripserie is de protagonist een vrouw. Of eigenlijk: een meisje.

De nieuwe heldin heet Adrenaline. Ze is de dochter van Vercingetorix, de door de Romeinen verslagen veldheer die in de reeks veelvuldig wordt genoemd, maar zelden in beeld komt. Als de Romeinen Adrenaline dreigen te ontvoeren, wordt zij naar het welbekende Gallische dorpje gebracht, waar Asterix en Obelix zich over haar ontfermen.

Tot zover weinig nieuws onder de zon. Maar Adrenaline lijkt in niets op de vrouwelijke personages die we uit eerdere albums kennen, doorgaans rondborstige blondines die niet veel meer aan het verhaal bijdroegen dan dat ze Obelix het hoofd op hol brachten. Adrenaline – stoere blik, het rode haar in een vlecht – is eigenwijs en brutaal. De jongeren in het dorp omarmen haar als leider van een jeugdige opstand; oudere dorpelingen weten niet goed wat ze met het mondige pubermeisje aan moeten.

Thunberg

Er is weinig fantasie voor nodig om in Adrenaline de 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg te herkennen, maar volgens de auteurs is daarvan geen sprake. Toen Didier Conrad en Jean-Yves Ferri, de opvolgers van Asterix’ geestelijk vaders René Goscinny en Albert Uderzo, aan het album begonnen, was Thunberg nog een onbekende scholiere.

Toch is het moeilijk te geloven dat de auteurs zich niet op zijn minst een beetje door de klimaatspijbelaars hebben laten beïnvloeden. Zo verhaalt het nieuwe album zijdelings over de schadelijke gevolgen van de overconsumptie van everzwijnen.

De klimaatkwestie is niet de enige maatschappelijke boodschap die Franse duiders tussen de regels door menen te ontwaren. Adrenaline werd, nadat haar vader door de Romeinen was verslagen, opgevoed door twee mannen. ‘Twee papa’s’, heet het in de tekst, een niet mis te verstane verwijzing naar het moeizame Franse debat over het ouderschap van homoseksuelen, die sinds 2013 kinderen mogen adopteren.

Het nieuwe Asterix-album verschijnt in vijftien talen, in een oplage van 5 miljoen (waarvan 2 miljoen in het Frans). De dochter van de veldheer is het meestgedrukte Franse boek van 2019. Sinds de eerste Asterix in 1959 verscheen, zijn er wereldwijd ruim 370 miljoen albums verkocht. Daarmee is de serie de bestverkochte stripreeks van Europa.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden