NieuwsNieuw album AC/DC

De nieuwe AC/DC is een vuist naar de hemel en een plaat die eigenlijk niet gemaakt had kunnen worden

Na de dood van de gitarist, de dreigende doofheid van de zanger en de arrestatie van de drummer komt de Australische hardrockband geheel onverwacht met een nieuw album.

Robert van Gijssel
AC/DC in 2020, in een vertrouwde samenstelling, met van links naar rechts: Cliff Williams, Phil Rudd, Angus Young, Brian Johnson, Stevie Young. Beeld Josh Cheuse
AC/DC in 2020, in een vertrouwde samenstelling, met van links naar rechts: Cliff Williams, Phil Rudd, Angus Young, Brian Johnson, Stevie Young.Beeld Josh Cheuse

Het is zonder twijfel de minst verwachte plaat van 2020, en eigenlijk een album dat niet gemaakt had kúnnen worden. Een nieuwe AC/DC? Na alles wat de band heeft doorstaan?

De biografie van de Australische hardrockband leek de laatste jaren op een rampenfilm. De ellende begon met het geestelijke verval van gitarist Malcolm Young, die met zijn broer Angus had getekend voor vijf decennia aan onvergetelijke maar toch ook steeds een tikje op elkaar lijkende AC/DC-riffjes. Young kampte met een fikse alcoholverslaving en toen bij hem in 2007 dementie werd geconstateerd, werden de werkzaamheden voor zijn band moeizaam. Hij moest voor ieder optreden steeds die riffs opnieuw oefenen. In 2014 verliet Malcolm Young AC/DC; hij werd vervangen door zijn neef Stevie Young.

In hetzelfde jaar werd drummer Phil Rudd gearresteerd op verdenking van zware delicten, waaronder het beramen van een moord. Rudd had gerommeld met drugs en leek verstrikt geraakt in een web van criminaliteit. AC/DC schakelde over op een vervangende drummer, zodat Rudd zijn zaken in alle rust kon pogen recht te zetten.

Daarna ging het mis met zanger Brian Johnson. Hij werd ernstig ziek en moest vier jaar geleden de optredens met zijn band staken omdat hij kans liep voorgoed doof te worden. De jarenlange blootstelling aan rammende gitaren en bonkende drums had zijn tol geëist. AC/DC trad in 2016, gedurende het resterende deel van de Rock or Bust-wereldtournee, op met de nog uitstekend horende invalkracht Axl Rose van de Amerikaanse rockband Guns N’ Roses. Een jaar later werd het aan alle kanten uit elkaar vallende AC/DC getroffen door het trieste nieuws dat Malcolm Young, de oprichter van de band, was overleden.

Einde AC/DC, zou je denken. Maar twee jaar geleden werden op sociale media ineens vreemde berichten verspreid door een AC/DC-fan die vanuit haar keukenraam uitzicht had op een muziekstudio in de Canadese stad Vancouver, en daar steeds twee heren zag rondscharrelen die verdomd veel leken op de zanger en de drummer van haar favoriete bandje. Er werd ook fotografisch bewijsmateriaal geleverd: inderdaad, Brian Johnson en Phill Rudd op een binnenplaatsje, breeduit lachend en met witte koffiemokken in de hand. Zat de band gewoon weer in de studio, in (een deel van) de oude bezetting?

En jawel: twee maanden geleden verscheen op de sociale media van de band zelf een oplichtend bliksemschichtje, bekend uit het AC/DC-logo. De geruchten werden bevestigd: nu de hele wereld in de kreukels lag, richtte de gehavende band zich op om doodleuk met een nieuw album te komen. Met de inmiddels weer geheel rechtschapen en van de ernstigste delicten vrijgepleite Rudd op drums, en de volgens hemzelf niet langer door doofheid geplaagde Johnson als zanger.

Het moet gezegd: de zeventiende studioplaat Power Up is stoer, stevig en fris. En niet bepaald een deplorabel werkstuk van hardnekkige hardrockopa’s. De riffs en solo’s van Angus en Stevie Young in de nummers Shot in the Dark en Kick You When You’re Down zijn ouderwets degelijk, net als die raspende ademnoodstem van Johnson. De heren zouden zichzelf en miljoenen fans ook geen dienst bewijzen als ze op de valreep nog eens een geheel nieuwe artistieke weg zouden inslaan.

AC/DC klinkt zo vertrouwd, omdat de meeste nummers jarenlang op de plank hebben gelegen. Veel riffjes komen uit de gitaarkoffer van de overleden Malcolm Young. Hij schreef de tracks ergens in 2008, toen de band bezig was met de opnamen voor het album Black Ice. Ze werden niet gebruikt en bewaard voor, misschien, ooit nog eens.

De plaat Power Up moet volgens AC/DC dan ook worden gezien als een postuum eerbetoon aan de overleden gitarist, net zoals de band na de dood van de eerste zanger Bon Scott een monument bouwde met het legendarische album Back in Black uit 1980. Ook nu biedt AC/DC weerstand aan de menselijke misère met lekker stompende, niet nodeloos ingewikkelde hardrock die het bloed nog steeds versneld door de aderen blijkt te kunnen jagen. Een vuist omhoog naar de hemel.

Power Up van AC/DC verschijnt vrijdag bij Sony, in verschillende formaten, waaronder een cd-box met ingebouwde speaker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden