DIDU de bewust digibete burger

De niets-te-verbergenmentaliteit van de Rijndelta

(FILES) A file illustration photo taken on February 5, 2019 shows the Google logo displayed on a tablet in Paris. - The high court of Paris has condemned Google to pay 30,000 euros to the UFC-Que Choisir who had seized the jurisdiction to recognise "abusive" clauses of the general conditions of use of the US giant, according to a copy of judgement read by the AFP on February 13, 2019. (Photo by Lionel BONAVENTURE / AFP) Beeld AFP

Koning, keizer, admiraal, Bulgaar, Belg, Bengaal, hun data verzamelt Silicon Valley allemaal. Een typisch verschil met die paar miljard mensen die zich 24/7 digitaal blootgeven, is de mate waarin ze vinden dat ze iets te verbergen hebben. Nagenoeg nergens ter wereld hebben ze zo weinig te verbergen als in het gebied rond de Rijndelta vlak bij de Noordzee, bleek uit een onderzoekje waarop een collega mij attendeerde: 74 procent van de 500 respondenten gaf daarin aan best nóg meer data te willen delen met bedrijven, als ze daaruit voordeel halen à la verhoogde onlineveiligheid of gebruikersgemak. 

Hoe betrouwbaar zo’n steekproef is, valt te bezien, maar ook met 500 deelnemers haal je zo’n score alleen in een cultuurgebied waar mensen vóór de digitale revolutie al geneigd waren tot wat Milan Kundera ‘leven in glazen huizen’ noemde. Dit cultuurgebied is beroemd om zijn open gordijnen. Mensen vertellen daar bij de koffieautomaat hoe hun scheiding verloopt en buigen zich in talkshows over de clitoris. Kom daar maar eens om in de rest van de wereld: daar zijn rookgordijnen, geheimzinnigheid en verhullende formuleringen doorgaans troef. Als je daar iets van mensen te weten wilt komen, ben je vaak uien aan het pellen.

Je kunt die niets-te-verbergenmentaliteit positief verklaren: rondom de Rijndelta zijn ze gewend aan vrijheid, veiligheid en zekerheid. Ze doen daar niet aan geheimzinnigheid, omdat ze historisch weinig ervaring hebben met misbruik van loslippigheid. Voor inwoners van voormalige dictaturen en politiestaten is dat uiteraard anders; uiteindelijk draait het om de vraag of je Google ziet als het equivalent van Matthijs van Nieuwkerk of van de staatsveiligheidsdienst. Mij hebben ze niet voor dat onderzoek gevraagd, maar ik had bij de 26 procent gezeten die in de rest van de wereld een meerderheid is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.