De Neanderthaler liep feitelijk al in een string

Het gaat goed in de onderbroekenbranche. Nederland besteedt nu meer dan 1 miljard gulden aan heup-, tanga- en andere slips....

Branche-organisatie Bodyfashion Promotion gaf woensdagavond alvast een feestje in John de Mols Studio 21 in Hilversum. Lingerieproducenten, detaillisten, ontwerpers en genodigden kregen een vier uur durend diner voorgeschoteld. Frank Underjeans Rijkaard moest zijn titel als 'Lingeriedrager van het Jaar' overdragen aan Cosmo-redactrice Rini Prijs. Vanwege haar verfrissende en vernieuwende kijk op het bodyfashion-wezen.

De gewezen Lingeriedrager van het Jaar heeft de publiciteit goed kunnen gebruiken, vertelt hij. 'Je moet laten weten dat je serieus bezig bent', zegt Rijkaard, die zich sinds een jaar op de ondergoedmarkt heeft gestort.

'Shabby, nonchalant en sportief' is zijn look. Het onderbroekenwezen is spannend en leerzaam, vindt Rijkaard. 't Is eigenlijk net voetbal: strak teamwork is belangrijk.'

Grootgrutter in amusement John de Mol trakteerde de vijfhonderd gasten tijdens het diner op een pakketje hapklaar vertier, getiteld Lingerie Diner Spectacle. Normaal gesproken verkoopt De Mol het totaalpakket onder de titel Fantasy Diner Spectacle, maar voor de gelegenheid waren glitterjasjes hier en daar vervangen door een bh.

Natuurlijk was er een terugblik in de geschiedenis sinds de Big Bang, want daar is het allemaal begonnen. Na de opgedroogde lavastromen, vissen aan draadjes, een versleten haai van piepschuim en een vliegende dino kwam, verhip, de oermens voorbij. 'Schaamde hij zich voor zijn naaktheid, of is het vijgeblad de voorloper van de string' vroeg een galmende John de Mol-adept, die zich de avond tevoren voor een gezelschap van autofabrikanten en dealers had afgevraagd: 'Was de Neanderthaler te lui om te lopen of was de boomstam een voorloper van de Opel Kadett?'

Na een rondje dia's van de groten der aarde, van Rembrandt en Martin Luther King tot en met Mandela, Arafat en Rabin, waren daar de eerste afbeeldingen van lingerie. Prompt verscheen een kloon van Benny Neyman. Hij vertolkte een lied zoals alleen het aanstormend musicaltalent uit de kweekvijver van Endemol dat kan.

Voor de lingerie-modeshow waren de dames van het showballet tijdelijk omgeschoold tot mannequin. Dat zorgde voor tijdelijk vermaak. Niet omdat de meiden vernieuwende lingerie showden, maar omdat ze niet konden lopen. De opgeplakte glimlach is elke beroepsmannequin vreemd.

Maar vooruit, tijdens de Fantasy Lingerie Show maakten de dames veel goed. Als Egyptische prinsessen verschenen ze ter rechterzijde van het podium, terwijl een fakir voorbij schoof over hetzelfde railsje als de versleten haai van piepschuim en de vliegend dino. Voor een countryhouse-act stonden de danseressen op tafels in het publiek. Alberto - O sole mio - uit Nieuwegein voer in z'n gondel over de catwalk. Nee, dan liever de Week van de Christelijke Geitenfokvereniging.

Truska Bast

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden