De nacht in Lissabon is aangrijpend verhaal over vlucht en ballingschap

Aangrijpend vlucht- annex liefdesverhaal.

Jan Luijten
null Beeld
Beeld

Erich Maria Remarque werd in 1929 op slag beroemd door Im Westen nichts Neues, over eenvoudige soldaten aan het front in de Eerste Wereldoorlog. Zijn laatste voltooide roman was Die Nacht von Lissabon, verschenen in 1962. Uitgeverij Cossee wil de beste romans van Remarque in een herziene vertaling publiceren, en begint met deze.

De hoofdstad van het neutrale Portugal was na Hitlers Blitzkrieg de laatste 'poort naar de vrijheid'. Van daar vertrokken nog schepen naar Amerika. Het bemachtigen van een plaatsje op zo'n schip was van levensbelang. Aan het bereiken van dat begeerde doel ging vaak een lange lijdensweg vooraf; een weg die leidde door Franse interneringskampen en een bureaucratische jungle, want ook in die tijd waren vluchtelingen niet erg welkom.

In De nacht in Lissabon hebben de ik-verteller en zijn vrouw wel Lissabon bereikt maar geen visa voor Amerika. Hun situatie is uitzichtloos, totdat op een avond de ik-verteller een man ontmoet die hem zijn passagebiljetten aanbiedt in ruil voor zijn bereidheid een nacht lang naar hem te luisteren. Deze man, die volgens zijn wat vervalste pas Josef Schwarz heet, heeft net zijn geliefde vrouw verloren aan kanker. Hij wil zijn beeld van haar ongeschonden bewaren en volgens hem is dat alleen mogelijk door dit over te dragen aan een onbekende.

Remarque heeft in dit aangrijpende verhaal over vlucht en ballingschap in een liefdesgeschiedenis verpakt; een liefde die aan tederheid en intensiteit wint naarmate de situatie van het paar hopelozer wordt. Wie trouwens wel geluk heeft is de verteller, die door een wonder zal komen waar hij wil zijn.

Fictie
Erich Maria Remarque
De nacht in Lissabon
Uit het Duits vertaald door Fréderique van Schouwen.
Cossee; 255 pagina's; euro 22,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden