AlbumKlassiek

De muzikale verwondering van Frank Martin wordt uitstekend vertaald door Svetlin Roussev ★★★★☆

Merlijn Kerkhof
null Beeld

Lang niet alle componisten krijgen de belangstelling die ze verdienen. Neem de Zwitser Frank Martin (1890-1974), bij leven een veelgevraagd componist. Hij bracht de laatste decennia van zijn leven door in Nederland. Maar het enige stuk dat je regelmatig kunt horen, is zijn Mis voor dubbelkoor (voltooid in 1926). Onlangs werd zijn huis in Naarden, als museum op aanvraag te bezoeken, verkocht. Er kwamen ongeveer tien geïnteresseerden per jaar.

Hopelijk maken de Nederlandse orkesten iets goed in het herdenkingsjaar 2024. Het kamerorkest uit Martins geboortestad Genève neemt een voorschot met een fijne opname van het Vioolconcert (1951). Het begin is even onbestemd als sprankelend: Martin, ook fantastisch in zijn orkestratie, was een meester van de muzikale verwondering. De uitstekende solist Svetlin Roussev houdt je in zijn greep met zangerige (maar onzingbare: de longen) lijnen. Arie van Beek, Rotterdammer in Zwitserse dienst, dirigeert bovendien een mooie Esquisse pour orchestre als bonus. De registratie, direct en erg droog, is niet optimaal.

Svetlin Roussev

Frank Martin: Concerto pour violon

Klassiek

★★★★☆

Claves

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden