De muziek van Occupy: waar blijft de protestsong? Vier suggesties

Protest en muziek; waar de connectie vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar om de een of andere reden laat protest zich goed vangen in een liedje. En artiesten hebben zich altijd graag verbonden aan protestbewegingen. Zo ook bij de wereldwijde occupy-beweging - hoewel een duidelijke protestsong vooralsnog ontbreekt.

Lexi Ricciardelli en haar gitaar bij Occupy Wall Street, op 31 oktober.Beeld ap

Omdat we, hoe sterk het lied ook, niet helemaal terug willen naar de Amerikaanse burgerrechtenbeweging (We Shall Overcome), en Bob Dylans iconische The Times They are a-Changing (Vietnamoorlog) ook een beetje gedateerd is (sorry): tijd voor een moderne variant. In de woorden van Tom Morello, gitarist van de politiek zeer bewogen band Rage Against the Machine: 'Elke succesvolle progressieve beweging heeft een soundtrack.' Zo is het - nut of noodzaak van de Occupy-beweging even daargelaten. Vier suggesties.

1. Rufus Wainwright - Going to a Town
Hoewel de Occupy-beweging veel meer wil zijn dan alleen de tentenkampen in de Verenigde Staten, is de actie wel daar begonnen. En misschien mogen we voor het gemak Amerika wel even beschouwen als de bakermat van deze kredietcrisis: de Amerikaanse banken en de exorbitante bonussen, de val van Lehman Brothers en de zogenoemde subprime-hypotheken die het begin van de kredietcrisis inluidden. Is wat op af te dingen, maar protesten hebben symbolen nodig, versimpeld of niet. Wainwright, die zelf op bezoek ging bij Occupy Wall Street met Sean Lennon, maakte eerder Going to a Town, over de Verenigde Staten:

I'm going to a town that has already been burnt down / I'm going to a place that has already been disgraced / I'm gonna see some folks who have already been let down / I'm so tired of America

2. Rage Against the Machine - Sleep Now in the Fire
Tom Morello is al genoemd. De gitarist van Rage Against the Machine is een van de artiesten die geregeld te vinden is op de plekken waar de Occupy-beweging haar tenten opslaat, en laat in verschillende vormen van zich horen. Als solo-act kreeg hij een MTV online music Award voor zijn opvoering van The Fabled City. Rage Against the Machine maakte in 1999 het album The Battle of Los Angeles, en bracht Sleep Now in the Fire uit als videoclip. De video was er een met, voor wat Occupy betreft, vooruitziende blik: hij werd op Wall Street opgenomen en geregisseerd door de eveneens geëngageerde Michael Moore. Tijdens de clip zijn fragementen te zien uit een (verzonnen) televisiequiz, Who Wants To Be Filthy F#&%ing Rich. Met vragen als: Hoeveel mensen verdienen minder dan een dollar per dag? (antwoord A: 1 miljard, antwoord B: onmogelijk!) Een fragment uit de tekst:

The lie is my expense / The scope of my desire / The Party blessed me with it's future / And I protect it with fire

3. Aloe Blacc - I need a Dollar
Aloe Blacc maakte misschien wel het armoedeliedje bij uitstek, met I need a dollar. En niet alleen dat: Blacc riep bij Occupy Los Angeles mensen op voor weer een nieuwe actie: Occupy your Wallet. Waarbij het idee is dat je niets koopt van bedrijven die je niet zinnen. Het nummer werd gebruikt als introsong van de Amerikaanse comedyserie How to Make it in America, over, simpel gezegd, de Amerikaanse droom.

And if I share with you my story would you share your dollar with me / come on share your dollar with me / go ahead share your dollar with me / come on share your dollar give me your dollar

4. Ry Cooder - No Banker Left Behind
Ook Ry Cooder liet regelmatig zijn gezicht zien tussen de Occupy-tentjes. En het is geen geheim dat de legendarische muzikant zich boos maakt over de bankierswereld en hoe die (met name in Amerika) de hand boven het hoofd werd gehouden door de regering. Uit No Banker Left Behind, verschenen op zijn laatste album, vorig jaar:

Well the bankers called a meetin', to the whitehouse they went one day / They was going to call one the president, in a quiet and a sociable way / The afternoon was sunny and the weather it was fine / They counted all our money and no banker was left behind

Kaelan Holmes speelt bij Occupy Seattle, op 1 november.Beeld ap
Een man en zijn gitaar bij St. Paul's Cathedral, voor Occupy London Stock Exchange.Beeld afp
Een man en zijn gitaar bij Occupy Phoenix, op 17 oktober.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden