De muziek tilt de serie boven zichzelf uit, gelukkig is seizoen 4 al in de maak

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een. Deze week: Peaky Blinders seizoen 3.

Bart Koetsenruijter
Cillian Murphy als Thomas Shelby in Peaky Blinders. Beeld
Cillian Murphy als Thomas Shelby in Peaky Blinders.Beeld

Het is niet niks, wat Thomas Shelby (Cillian Murphy) in seizoen 3 van de misdaadserie Peaky Blinders te verduren krijgt. Herinnert u zich hem nog, in het vorige seizoen, met de loop van een pistool tegen zijn slaap, staand voor een kuil waarin zijn dode lichaam zou moeten eindigen? Hij overleefde, met de mededeling van zijn redder dat Winston Churchill een klus voor hem had.

Die scène blijkt cruciaal. De renbaan, het innen van beschermingsgeld, de horeca, de bendeoorlogen, het relatief onbezorgde leven, het is allemaal naar de achtergrond verdwenen. Het rijtje arbeiderswoningen in Birmingham, vanwaaruit de Blinders hun imperium runnen, doet nog dienst en de broers Shelby komen er nog weleens, maar alles staat in de schaduw van 'een groter plan', waarvan Tommy c.s. met tegenzin deel uitmaken. Heeft - te lang verhaal - te maken met de dan (1924) net gestichte Sovjet-Unie.

Peaky Blinders

Misdaad - (****)

6x50 min., gemaakt door de BBC, met o.a. Cillian Murphy, Helen McRoy, Gaite Jansen en Jan Bijvoet

Te zien op Netflix

De Shelby's zelf intussen zijn er niet op achteruitgegaan. Tommy en zijn Grace vieren hun bruiloft thuis, een onderkomen dat niet zou misstaan in Downton Abbey. Maar de Shelby's zijn het niet gewend, de chic die hun geld én de familie van Grace (Annabelle Wallis) met zich meebrengen. De cultuurclash ('No fucking fighting', bezweert Tommy zijn broers vergeefs) vormt de schitterend gefilmde apotheose van aflevering 1, met snel gesneden beelden van her en der escalerende situaties, afgewisseld met prachtig gemonteerde vertraagde beelden, waar de makers dan gewoon muziek van Nick Cave, The Arctic Monkeys of Radiohead onder zetten - hier zijn geen algoritmen aan het werk, maar mensen met een idee. Een geweldig idee bovendien: de muziek tilt de serie boven haar historische en (zeker bij de BBC) altijd wat tuttige setting uit en geeft haar, met de moderne wijze waarop de personages praten en doen, een universelere lading.

Het avontuur waarin de Shelby's zich ongewild hebben gestort, groeit ze in de loop van de serie duidelijk boven de pet. En dan zijn er ook nog de vrouwen in de familie. Die rechten gaan opeisen. Je zou bijna medelijden krijgen met de jonge pater familias, die vroeg in dit seizoen ook al met grote persoonlijke rampspoed wordt geconfronteerd. Gelukkig weten we dat seizoen 4 in de maak is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden