ConcertrecensieBachvereniging

De muziek lijkt zichzelf te zingen, zo natuurlijk vloeien de zanglijnen bij de Bachvereniging ★★★★☆

De Nederlandse Bachvereniging in Utrecht. Beeld Anna van Kooij
De Nederlandse Bachvereniging in Utrecht.Beeld Anna van Kooij

Als hij niet dirigeert, maakt Václav Luks een verlegen indruk. Het lijkt alsof de Tsjech, 49 maar dat zou je niet zeggen, zich achter zijn brilletje verstopt. Als de eerste noten klinken, woensdag in TivoliVredenburg, verandert alles. Je ziet hem onbedoeld stampen, snuiven alsof hij alle lucht uit de Grote Zaal nodig heeft. Hij pookt de Nederlandse Bachvereniging goed op.

Maar turbobarok maakt hij gelukkig niet van de muziek van Jan Dismas Zelenka (1679-1745). Het Officium defunctorum van de Boheemse Bach-tijdgenoot wordt mild curry, waarin genoeg ruimte blijft voor contemplatie en waarin Zelenka’s compositorisch vernuft uitstekend overkomt. Luks zette dit meesterwerk – vol variatie, mooie kleurtjes (de chalumeau!) en Palestrina-achtige meerstemmigheid – in 2010 al op de plaat met zijn eigen barokorkest Collegium 1704, wat zijn doorbraak betekende.

Soms krijg je het idee dat de muziek zichzelf zingt, zo naturel vloeien de zanglijnen. Al valt de verstaanbaarheid soms tegen, zeker als sopraan Lucie Chartin haar lage register moet aanspreken. De overtuigendste bijdrage komt van bas Felix Schwandtke, die een frisse, potente stem heeft, meeslepend voordraagt en bovendien heel veel plezier in het zingen uitstraalt.

Het stuk van Zelenka werd geschreven voor de uitvaartplechtigheid van August de Sterke, keurvorst van Saksen. Johann Sebastian Bach schreef zijn Trauerode zes jaar eerder voor Augusts overleden vrouw. De Trauerode klinkt bij de Bachvereniging veel vanzelfsprekender dan Zelenka, het koor is ineens een stuk strakker. De alt-aria Wie starb die Heldin so vergnügt, met prominente gamba’s, is de beste muziek van de avond. Hier en daar kan de afwerking beter, maar de Bachvereniging heeft nog tot zondag om de ideale uitvoering te geven.

Trauerode

★★★★☆

Klassiek

Door de Nederlandse Bachvereniging

4/3, TivoliVredenburg, Utrecht. Tournee t/m 8/3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden