De moslimomroepen zijn voorlopig veilig

De twee bedreigde Nederlandse moslimomroepen hebben een opvallende, publiekelijke steunbetuiging gekregen van het Commissariaat voor de Media.

Gered zijn ze nog niet, maar voor de programmamakers is er weer hoop. Met een klein voorbehoud kan worden geconcludeerd dat de omroepen nog minimaal een jaar mogen blijven uitzenden.

Op verzoek van minister Plasterk doet het commissariaat een onderzoek naar de bestuurlijke wanorde bij de moslimomroepen. Aanleiding was een publicatie in Trouw.

Verkwist

Eind juni onthulde de krant dat de Stichting Verzorging Islamitische Zendtijd (SVIZ) bijna een half miljoen euro aan publiek geld heeft verkwist aan advocaten, accountants en externe adviseurs. Plasterk eiste dat daar een eind aan zou komen en dreigde zelfs de twee omroepen, de NMO en de NIO, op te heffen.

Grote verdeeldheid en talloze meningsverschillen kenmerken de SVIZ al sinds de oprichting in 2007, tot grote afschuw van de programmamakers van de twee moslimomroepen. De SVIZ beheert het geld en de zendtijd van de omroepen en bereidt een fusie voor. Daar is nog lang geen zicht op. De bestuurders, twee keer vier vertegenwoordigers van de NMO en de NIO, ruziën voordurend.

Het Commissariaat voor de Media heeft het onderzoek naar de bestuurlijke chaos nog niet afgerond, hoewel dat wel de bedoeling was. ‘Het is een zeer gecompliceerde zaak en bovendien speelt de vakantie ons parten’, zegt voorzitter Tineke Bahlmann.

Bestuurders

Een voorlopige conclusie is echter al getrokken: ‘Met de programma’s en de programmamakers van de moslimomroepen is niks mis.’ Volgens haar zijn de problemen louter te wijten aan de ruziënde bestuurders. ‘En daar willen we de programmamakers en de kijkers niet de dupe van laten worden.’

Het is een bevestiging van een opvatting die leeft op de redactievloeren. ‘Wij maken een goed product en de samenwerking met de NMO verloopt uitstekend’, aldus Mohammed Boushia, programmaker van de NIO. Hij praat met afschuw over het bestuur van de SVIZ. ‘Gelukkig zijn wij niet van alle details op de hoogte.’

Dinsdag liet het commissariaat aan de omroepen weten dat volgende week een besluit zal worden genomen. Boushia: ‘Gevoelsmatig zeg ik dat we nog een jaartje mogen blijven uitzenden. Wat daarna gebeurt, weet niemand.’

Het commissariaat had de kwestie ‘liever gisteren dan vandaag opgelost’, aldus voorzitter Bahlmann. ‘Maar we moeten zorgvuldig zijn.’

De montageruimte van de eerdere Nederlandse Moslim Omroep. (Joost van den Broek / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden