De mooiste omweg op een dvd

Nederland Auto Onroute..

Wil Thijssen rijdt ermee door Vijfheerenlanden en na veel gedoe met het installeren.

De TomTom is helemaal van slag.‘Ga bij de rotonde rechtdoor, keer om en neem daarna de derde afslag links.’

We gaan bij de rotonde rechtdoor.

‘Keer om!’

‘Keer om!’

Stiekem wil het apparaat de kortste weg van Meerkerk naar Arkel voortzetten, maar dat is niet de bedoeling. We rijden juist de móóiste route.

Het leek zo eenvoudig. De ANWB stuurde de dvd Auto OnRoute, die niet de snelste of de kortste weg aangeeft, maar de mooiste. Met groen en water en bergen – voorzover die in Nederland te vinden zijn.

De TomTom voert ons langs afgelegen boerderijen, langs schapen en stieren, over dijken en een veer door Vijfheerenlanden, het poldergebied tussen de Waal en de Lek.

Totdat we bij die ene rotonde komen.

‘Keer om!’

Zou dit wel goed gaan? Het installeren van de dvd was niet aan ons besteed. De demonstratie op www.onroute.nl zag er kinderlijk eenvoudig uit; stop het schijfje in je pc en alles wijst zich vanzelf. Maar zodra de dvd in onze computer belandde, liep alles vast. Een tweede computer braakte de schijf nog net niet uit, maar weigerde het speeltje te downloaden en maakte daarbij een eigenaardig geluid. De derde computer plus een systeembeheerder wisten er wél raad mee, al kostte de installatie een uur of vier en veel gevloek, terwijl die beheerder er toch voor heeft doorgeleerd.

Het meegezonden helpdesknummer bleek dan ook geen overbodige luxe. Wel jammer dat de telefoonstem van de ANWB alleen met een Garmin kan omgaan, en wij nou juist een TomTom voor onze verjaardag hebben gekregen.

‘Neem de volgende afslag links.’ Langs de weg van Meerkerk naar Weverwijk staat een idyllisch pannenkoekenhuis onder grote platanen. Het terras biedt uitzicht op de weilanden die doorlopen tot aan de horizon. We eten pannenkoeken met spek, terwijl we naar grazende pony’s staren. Geen twijfel mogelijk: hier is het mooi.

Na de lunch voert de TomTom ons binnendoor langs de appelgaarden in Acquoy. De appelpluk is in volle gang. Een boer trekt de klep van zijn pet omlaag om zijn ogen te beschermen tegen de late middagzon. Als hij ons betrapt op het bijna-stelen van twee Jonagolds, waarschuwt hij dat ze ‘nog lange niet’ rijp zijn. Daar, in de volgende gaard, bij de Elstarbomen moeten we zijn, wijst hij. Die zijn wel rijp. Die mogen we eten tot we erbij neervallen.

Auto OnRoute is sinds vorig jaar al een gewild stukje software onder motorrijders. Nu is er een dvd voor de automobilist bijgekomen. Het hoesje adviseert tijdens het installeren de virusscanner uit te zetten. Achteraf bleek dat geen gelukkige zet – opnieuw gevloek van een systeembeheerder die overdraagbare aandoeningen van de pc moet schrapen.

Ook het feit dat OnRoute negen gigabyte aan schijfruimte op de computer vereist, veroorzaakt niet meteen een polonaise. Laptopgebruikers zullen de schijf dus hooguit als onderzetter kunnen gebruiken.

Maar zodra het programma werkt, is Onroute een kwestie van vertrekpunt intikken, gewenste bestemming aangeven en wachten tot de mooiste route in beeld verschijnt. Wie een rondje wil maken, dus vertrekken en eindigen op hetzelfde punt, kan daarvoor ook iets intoetsen – als die kan ontdekken hoe dat moet. Wij vonden de zeven meegestuurde exemplaren van Autokampioen, die samen de handleiding van het vernuft blijken te zijn, een iets te grote aanslag op het geduld. Onze rit eindigt dus een paar kilometer van het vertrekpunt.

Op de weg van Leerdam naar Vogelswerf staan twee fietsen op de standaard. Een echtpaar tuurt naar een plas vlak bij de Linge. Daar, op de plek waar het wateroppervlak rimpelt, hebben ze zojuist een zilverreiger gespot. ‘Je ziet ze hier vaker’, zegt de man. ‘Prachtig. Wij komen helemaal uit Groningen, maar dit is een heel mooi stukje Nederland.’

Langs de dijk van Kedichem naar Arkel staan potten jam en appelmoes te koop. Er zit niemand bij. Naast de inmaakpotjes staat een blikje waarin de klant kleingeld kan doen. We doneren 2,50 euro, het bedrag dat op een stuk karton staat geschreven, en nemen een pot pruimenjam mee. ‘Van de veervrouw’, staat op het etiket. Elders staat een bord bij een boerderij: ‘Valappels. Gratis meenemen.’ Het is een leuke bijkomstigheid van de dvd, die 99 euro kost voor ANWB-leden en 135 euro voor chauffeurs die niet bij de club horen.

Wie een rit met deze routeplanner uitkiest, is verzekerd van een mooie tocht. Wel gaat de chauffeur een omweg tegemoet, maar dat is de bedoeling ook. En na het installeren van de software lijkt zelfs een lange omweg kort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden