De mooie arrangementen op Rare Birds geven dat gevoel van weidse, Californische breeziness

CD (pop) - Jonathan Wilson

Jonathan Wilson Foto Andrea Nakhla

In 2017 had het de Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist Jonathan Wilson een leuk bijbaantje: hij leverde bijdragen aan het soloalbum van Roger Waters (ex-Pink Floyd) en ging op wereldtournee als muzikant in diens begeleidingsband.

De Waters-tournee gaat dit jaar verder, maar tussen de bedrijven door brengt hij zijn derde album onder eigen naam uit, de man die op Gentle Spirit (2011) en Fanfare (2013) het dromerig-zomerse seventies-geluid van Laurel Canyon een nieuwe impuls gaf. Denk Crosby, Stills, Nash & Young, Eagles, Joni Mitchell en James Taylor.

Rare Birds (****), pop
Jonathan Wilson, Bella Union/PIAS

Rare Birds markeert een koerswijziging, al is het geen al te radicale: je hoort wat meer psychedelica (Loving You), een beetje Pink Floyd (Trafalgar Square), een onmiskenbare War Of Drugs-referentie (Over The Midnight), maar tegelijkertijd ook meer mooie, persoonlijke ballads van het type Sunset Blvd., 49 Hairflips en de prachtige afsluiter Mulholland Queen, want jawel: Rare Birds is een liefdesverdrietplaat.

Gebleven (zelfs uitgebreid en verbeterd) zijn de mooie arrangementen die dat gevoel van weidse, Californische breeziness geven. Zijn beste album? Best mogelijk. De twijfel bij het doen van die bewering wordt ingegeven door de kwaliteit van de twee voorgangers - en dergelijke keuzestress hebben we natuurlijk graag.

24 maart komt Jonathan Wilson naar de Melkweg, Amsterdam. Het is al uitverkocht.

Rare Birds van Jonathan Wilson.