De Monitor ging 'op zoektocht naar een duistere wereld' op een IBBO-school, en dat werd bonafide sinister

Een safari door de met koekebakkers en kletsmeiers bevolkte uithoeken van het particulier onderwijs.

Beeld De Volkskrant

Avatar is een Amerikaanse organisatie die gelooft dat ziekten geesten zijn die je kunt uitdrijven en waarmee je via je vingertoppen kunt communiceren. Voor nadere toelichting verwijs ik naar het verhaal dat Joep Dohmen enkele weken geleden schreef voor NRC Handelsblad, over hoe deze club in verschillende gemeentebesturen binnendrong. Of kijk anders het onderzoeksprogramma De Monitor van gisteravond terug, waarin dit semireligieuze piramidespel even bondig werd uitgelegd.

'Een zoektocht die naar een duistere wereld leidt,' introduceerde De Monitor zijn safari door de met koekebakkers en kletsmeiers bevolkte uithoeken van het particulier onderwijs. Die tocht was zes weken eerder al ingezet, toen Van de Keuken in het kader van een onderzoek naar hoe eenvoudig het is om zelf een schooltje te beginnen op bezoek was bij een IBBO-school. IBBO staat voor Ik Ben Bewust Onderwijs. Die reportage verliep ongeveer als volgt - het onmiskenbare TvdK-timbre moet u er zelf even bij denken.

Op de IBBO-school begon de dag niet met een kringgesprek, maar met het opengooien van de chakra's. Kinderen bepaalden zelf wat ze daarna gingen doen. Docenten waren er niet, alleen wat vrijwilligers die oppasten.

TvdK: 'Dus als je naar school gaat, krijg je geen les.'

IBBO-mevrouw Boijmans: 'Voor ons is dat oud.'

Meisjes die opeens begonnen te dansen, waren bezig 'hun hersenhelften bij elkaar te brengen'. In de hoek van een lokaal ('Ruimte van Narnia - hebben de kinderen zelf geschilderd') lag een leerling te slapen.

Boijmans: 'Die luistert naar zijn lichaam. En straks gaat-ie weer verder hoor.'

TvdK: 'Ja. Oké. Prima.'

Die aflevering veranderde destijds langzaam van toon. Van het Koot&Bie-iaanse IBBO-gezemel en de presentator die zijn eigen school oprichtte, werd het steeds een beetje ernstiger. Zo koddig was het nou ook weer niet, al die onderwijsnitwits die door de inspectie nauwelijks aan regels gehouden werden.

Gisteren zette die serieuze toon zich voort. Het werd zelfs bonafide sinister toen bleek dat er bij De Ruimte, een 'democratische school' in Soest die in de vorige aflevering al kort de revue was gepasseerd, nogal wat wizards werkten. Wizard is het hoogste niveau bij Avatar.

En na talloze tips en verontrustende aanwijzingen deed Van de Keuken wat Van de Keuken dan altijd doet: hij belde met de verantwoordelijken, met de camera erbij. De directeur moest er vooral van zuchten, en de woordvoerder lag net met koorts op bed. 'Het merendeel op De Ruimte is wizard,' viste Van de Keuken.

De woordvoerder hapte, met een gouden jij-bak: 'Ik denk dat het merendeel van de NCRV christelijk is.' Daarna riep hij 'Ga toch weg, man!' en beëindigde het gesprek.

Ik zag voor me hoe het verder ging. Hoe die man woedend zijn telefoon door de kamer smeet en vervolgens aan zijn vingertoppen vroeg of de koorts snel minder zou worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden