De mensen van de ME weinig onthullend

Hm, dat was nu ook weer niet de bedoeling. Je hóórt het de leerling-leden van de mobiele eenheid denken als ze kijken naar videobeelden van de ruige aspecten van het werk van ME'ers....

De NCRV begint vanavond met een nieuwe serie afleveringen van De mensen van... De ME is eerst aan de beurt, daarna volgen de mensen van het kinderziekenhuis, de dierenambulance en de kermis. Bij de ME moest worden volstaan met het filmen van de opleiding. Blijkbaar toch bijzonder, want de NCRV meldt dat 'nooit eerder een filmer de gelegenheid kreeg om tot in detail vast te leggen hoe ME'ers geschikt worden gemaakt voor hun taak.'

Dat levert vanavond in de eerste aflevering nog geen schokkende onthullingen op. De beschermende uitrusting 'vangt veel op, maar het vangt niet alles op'. De slag met de wapenstok moet niet alleen worden gegeven vanuit de elleboog, 'want anders krijg je zo'n houterige slag'.

De docusoap die 'informatie, amusement en emotie' moet samenbrengen, beoogt een zo realistisch mogelijk beeld te geven van de politiemensen die de ME-opleiding volgen . Die ME'ers met hun schilden en dikke pakken zijn ook maar gewone mensen, zo wordt doorlopend benadrukt. Bij een bezoek aan het thuisfront van agent Johan wordt de camera bijkans ondergedompeld in zijn heel gewone slakom.

Ook doen de makers veel moeite om het verhaal van de opleiding enige spanning mee te geven. Zo loopt het met cursiste Loes op rolletjes in de eerste aflevering. Blijkens de aankondiging wordt in de tweede aflevering het klimmen met een geblindeerd gasmasker op het hoofd haar 'net iets te veel'.

Montage en voice-over suggereren overigens dat de voorspoed van Loes (zij wordt plaatsvervangend commandant) het misnoegen opwekt van de ambitieuze Peter. 'Ik zou mezelf wel als plaatsvervangend commandant kunnen zien, ja', hoort de kijker hem zeggen. De camera zoemt in op een in gepeins verzonken Peter.

Maar ach, als die wrevel al zou bestaan, wat zou het uitmaken? Zoals wordt gezongen in de zoete tune van De mensen van de ME: 'Hoe je het ook wendt of keert, je doet het nooit alleen. Je doet het samen, samen met iedereen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.