De mens wordt dikker, ouder en oorlogszuchtiger

Tien jaar geleden zou een televisieprogramma als Big Brother zijn uitgemaakt voor science fiction. Nu, in de wereld van Paul Roemer (producent van de voyeuristische serie), is er niet een, maar zijn er miljoenen Big Brothers, schrijft het maandelijkse magazin van Der Spiegel....

Kan de mens in de volgende eeuw 125 jaar oud worden? Zal hij nog seks nodig hebben, wordt hij nog dikker, zal geen man meer gekweld hoeven worden door kaalheid? En: zal Superman, alias Christopher Reeve, weer kunnen lopen? Time vraagt gulzig.

Maatje 44 voor vrouwen wordt de gewoonste zaak van de wereld. Dikker zullen we worden, gemiddeld tien kilo binnen 25 jaar, vrouwen én mannen. Deels valt er niets aan te doen. We jagen immers steeds minder.

Dikker, maar ook ouder worden mannen en vrouwen in de 21ste eeuw. Als de gemiddelde leeftijd van de westerse mens in de twintigste eeuw van 47 is toegenomen tot 76, waarom zou hij de komende decennia bij een toenemende welvaart niet nog ouder kunnen worden. Er zijn gerontologen die zeggen dat de gemiddelde leeftijd niet hoger kan worden dan 85. Er zijn er ook die beweren dat 150 denkbaar is.

Oud worden op zichzelf is niet zo zeer meer een algemeen verlangen, zonder gebreken en rimpels oud worden wel. Aan kanker zullen minder mensen overlijden. Maar daar komen weer andere ernstige ziekten voor in de plaats. Aids en psychische aandoeningen als zware depressie stijgen in de toekomstige top-tien van doodsoorzaken. Nieuwe virussen waar geen antibiotica tegen bestand zijn, duiken op. Almaar groter wordende, overbevolkte steden in ontwikkelingslanden zullen een bron van virusziekten zijn. Ook het verwachte toenemende gebruik van biologische wapens brengt de gezondheid in gevaar. In de top-tien van doodsoorzaken zal 'oorlogsverwondingen' over twintig jaar een nieuwkomer zijn.

De volgende eeuw zal meer oorlogen kennen, laat het magazine van Der Spiegel, enkele heren, onder wie de militair-historicus Van Creveld, voorspellen. Over biologische wapens reppen zij niet. De oorlog van de toekomst, zo denken zij wel te weten, duurt langer, wordt vooral uitgevochten door burgers en speelt zich vaak af in grote steden. De tijd dat naties tegen naties vechten is aan het voorbijgaan.

Een voormalige soldaat van het Britse elite-korpsen enkele militair-deskundigen concluderen al filosoferend over oorlogsvoering in de volgende eeuw, dat de wereldvrede waarover na de Koude Oorlog werd gedroomd een illusie is. Evenals de 'ethische en humane' oorlog, die die in Kosovo had moeten zijn. Er komen alleen maar meer oorlogen, vermoeden zij. En die zullen chaotischer zijn dan voorheen.

Dat gewapende conflicten zich vooral in steden zullen afspelen, is het gevolg van de bevolkingstoename in steden (in 2015 zal 85 procent van de wereldbevolking in steden wonen) en van spanningen door overbevolking. Dat ze chaotischer zullen zijn, komt doordat verschillende (etnische) groepen er aan zullen meedoen.

Als de NAVO wil interveniëren in dergelijke conflicten, zal zij grondtroepen moeten inzetten, want zonder die troepen is een stadsoorlog moeilijk te beëindigen. Om zo min mogelijk slachtoffers te maken onder zowel soldaten als burgers - een doelstelling die de NAVO niet zomaar zal laten varen - zien de pessimistische toekomstvoorspellers twee mogelijkheden.

De digitale oorlog. Robots als lopende bommen. Soldaten die vanuit hun schuilplaats met behulp van laser de vijand kunnen bestoken, tot in een gebouw. In de Verenigde Staten is al geoefend met dergelijke uitrustingen. Uitkomst: soldaten met een 'traditionele' uitrusting waren in het voordeel. De 'soldaat van de 21ste eeuw' woog dankzij zijn hypermoderne gevechtsmiddelen maar liefst veertig kilo zwaarder.

Huurlingen inzetten is een ander alternatief. De voormalige Britse VN-soldaat Tim Spicer is er klaar voor. Hij leidt een soort uitzendbureau voor soldaten, en wacht op opdrachten van NAVO en VN. Zijn mannen zijn niet in voor elk willekeurig conflict. Het mogen alleen oorlogen zijn waar westerse democratieën in willen interveniëren, maar niet kunnen. Of niet aandurven, omdat ze bang zijn voor te veel slachtoffers. De huurling van de toekomst is geen kille, onnadenkende gevechtsmachine, wil Spicer maar even duidelijk maken.

P.S.: Seks is in de loop van de volgende eeuw biologisch niet meer functioneel, maar afschaffen doen we het niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden