Review

De meester en Margarita veroorzaakt irritatie door clichés

Het had verrassend kunnen zijn, maar deze voorstelling ontaardt in clichématige taferelen. Vol overgave storten de acteurs zich op de tekst van Pringels, maar dat is geen garantie.

Karin Veraart
null Beeld Floyd Koster
Beeld Floyd Koster

Peter Sloterdijk, Friedrich Nietzsche, Joris Luyendijk, maar ook het werk van de Russische schrijver Michail Boelgakov en de documentaire Im Keller van de van de Oostenrijks filmmaker Ulrich Seidl dienden ter inspiratie voor de nieuwe voorstelling De meester en Margarita van het jonge gezelschap De Stormvolgels. Een bewerking waarin Boelgakovs gelijknamige roman op de voet wordt gevolgd, is het zeker niet geworden.

En dat hoeft ook helemaal niet. Vol overgave storten de zeven acteurs zich op de tekst van bewerker en dramaturg Alain Pringels. Eerder maakte dit collectief Het Slot en Stormvogels (2.0), laatstgenoemde in regie van Julie Van den Berghe (vanaf 2017 artistiek leider van het NNT). De samenwerking tussen spelers en regisseur beviel zo goed dat ze zich voor een langere periode aan elkaar verbonden en zo regisseert Van den Berghe nu ook dit stuk.

Maar een garantie voor een geslaagde voorstelling is dit allemaal geenszins, zo blijkt. Centraal staat de meester (Niels Quist), een door censuur geteisterde en geïsoleerde creatieve geest, ook wel genoemd Michail, die beneveld is door morfine. Hij wordt bezocht door vreemde creaturen en wanen. Een duivelachtige, een poes met roze oren en uitzinnige dames.

Dat zou nog steeds best verrassend en Boelgakoviaans kunnen uitpakken, maar één en ander ontaardt in clichématige taferelen, een flauw spelletje 'Wie van de drie' (wil de echte Jezus Christus opstaan) en een hoop gebonk en geschreeuw waar vaak niets van is te verstaan. Alle energie en inzet ten spijt wekt het geheel uiteindelijk toch vooral irritatie op.

De meester en Margarita, door: Tg Stormvogels. Vrij naar Boelgakov. Herschreven door Alain Pringels. Regie: Julie Van den Berghe. 17/11, Compagnietheater, Amsterdam. Tournee t/m 25/2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden