De meest controversiële scoops en uitspraken van 15 jaar 'Mister Entertainment'

Roddelkoning Albert Verlinde stopt na 15 jaar als entertainmentdeskundige bij RTL Boulevard. Volgens zijn ex-partner Onno Hoes veranderde de wijze waarop Verlinde omging met nieuws over het wel en wee van tout bekend Nederland, na de commotie die ontstond toen zij zelf twee jaar geleden onderwerp van gesprek werden.

Albert Verlinde neemt na 15 jaar afscheid van RTL Boulevard.Beeld anp

'Ik denk dat hij in zijn werk voor RTL Boulevard terughoudender is geworden', zei Hoes afgelopen weekend in de Volkskrant. 'Hij realiseert zich beter wat de effecten zijn van dit soort journalistiek op iemands leven. Je zou het een soort loutering kunnen noemen.'

Loutering of niet. Vriend en vijand herinneren zich vooral onderstaande meest controversiële scoops en uitspraken van 'Mister Entertainment'.

1. Katja Schuurman (December 2009)

Het is voor Verlinde misschien wel het meest pijnlijke moment uit 15 jaar Boulevard. En het begint nog wel zo vrolijk. Verlinde kondigt op tv trots aan dat actrice/presentatrice Katja Schuurman zwanger is van acteur Thijs Römer. Verlinde onthult het nieuws als eerste waarop het koppel overladen wordt met felicitaties. Zij wilden de prille zwangerschap nog niet naar buiten brengen, mocht het onverhoopt misgaan.

Boulevard, een week later. Verlinde maakt bekend dat Katja Schuurman een miskraam heeft gehad. Het kindje was nog geen drie maanden oud. Verlinde zegt achteraf spijt te hebben dat hij 'in de jacht naar nieuws' niet wilde wachten tot Schuurman drie maanden zwanger was. RTL Boulevard besluit nieuws over zwangerschappen voortaan alleen na toestemming van showbizzkoppels te brengen.

Thijs Römer en Katja Schuurman.Beeld anp

2. Georgina Verbaan (April 2008)

Zelfs Boulevard-presentatrice Daphne Bunskoek vindt dat de entertainmentdesk van haar programma een grens heeft overschreden, als op 1 april een amateurfilmpje wordt uitgezonden van een zoenende Georgina Verbaan. De actrice kust in de Leidse sociëteit De Burcht niet met haar partner Jort Kelder, maar met haar medepresentator van het VPRO-programma Noorderlicht Nieuws, Pieter van der Wielen.

'Als een dergelijk onderwerp zich weer in onze uitzending aandient, dan weiger ik RTL Boulevard te presenteren', zegt Bunskoek in het AD. Ze is van mening dat wanneer iemand 'zo intiem in zijn wereld wordt gefilmd zonder dat diegene het weet' beelden niet mogen worden uitgezonden. 'Relaties kunnen kapot gaan.'

Verlinde die op de bewuste 1 april niet achter de desk van Boulevard stond, is het daar niet mee eens en verdedigt de volgende dag de keuze voor uitzenden. 'Georgina had meteen kunnen zeggen wat er was. (...) Aan de andere kant: je heet RTL Boulevard, dan kan je moeilijk zeggen als het heel dicht bij komt: dat doen we maar niet.'

Georgina Verbaan.Beeld anp

3. Yolanthe en Wesley (Mei 2009)

Presentatrice/ actrice Yolanthe - dan nog Cabau van Kasbergen - zoent in een Amsterdamse parkeergarage met profvoetballer Wesley Sneijder. De beelden zijn gemaakt met een beveiligingscamera. 'Om vier uur 's nachts', weet Verlinde de kijkers van Boulevard te vertellen wanneer die de beelden uitzendt. 'Scoren kan altijd.'

De ochtend voor de uitzending maken Cabau van Kasbergen en zanger Jan Smit bekend dat ze na een relatie van tweeënhalf jaar uit elkaar gaan. Van Kasbergen spreekt van 'privacyschending' en ontkent - zoals Verlinde stelt - dat zij de beelden voor de uitzending zou hebben gezien.

Cabau van Kasbergen en Sneijder stappen niet naar de rechter. De profvoetballer noemt het 'amusant' dat zijn affaire met Yolanthe zelfs politici als Balkenende en Bos tot uitspraken beweegt. 'Ik ben blij dat Wesley Sneijder eindelijk weer een keer gescoord heeft', zegt Bos, destijds minister van Financiën, na afloop van een ministerraad.

Als ex-partner Onno Hoes jaren later aankondigt juridische stappen te ondernemen tegen PowNed omdat die de 20-jarige Robbie Hasselt heimelijke opnamen liet maken van zijn ontmoetingen met de voormalige burgemeester van Maastricht, vindt Verlinde dat 'niet zo gek'. Volgens de roddelkoning zijn we het ten onrechte heel normaal gaan vinden dat privébeelden worden uitgezonden, zegt hij in Boulevard. Het uitzenden van de zoenpartij van Yolanthe en Wesley vindt Verlinde van een andere orde. In de parkeergarage hingen immers al camera's en de betrokkenen waren vóór de uitzending gebeld.

Wesley en Yolanthe Cabau van Kasbergen Sneijder.Beeld anp

4. Mariska Hulscher (September 2006)

'Een hoer die zich als een ster gedraagt.' Zo noemt Verlinde presentatrice Mariska Hulscher in een uitzending van Boulevard in september 2006. Hulscher heeft dan net via een persbericht wereldkundig gemaakt dat ze op haar initiatief na een huwelijk van twee maanden gaat scheiden van tv-regisseur Ary Schouwenaar, die - saillant detail - ook de regie voor Boulevard voor zijn rekening neemt.

Verlinde neemt het woord 'hoer' drie keer in de mond volgens 'de logica' dat Hulscher ondanks de rappe scheiding wèl op kosten van tijdschrift Jackie de visagie heeft laten verrichten, en een fotoreportage heeft laten schieten van haar huwelijk in Frankrijk. Dat blad ligt nog in het tijdschriftenvak als de scheiding wordt aangekondigd. Hulscher, afgestudeerd in de rechten aan de Universiteit van Leiden, eist dat Verlinde publiekelijk afstand neemt van de term 'hoer' en dreigt met een rechtszaak.

De entertainmentdeskundige laat het gelaten over zich heen komen. 'Het hoort bij de toon van het programma', zegt hij tegen de Volkskrant. 'Die is columnachtig. Het is een verhaal dat ik deze zomer op straat had gehoord. Mensen zeiden tegen mij: zo'n Mariska Hulscher, dat is toch eigenlijk een hoer? Toen dacht ik: zo wordt er dus tegenaan gekeken. Dat ga ik vertellen in mijn eerstvolgende uitzending. (...) Maar ik zal de term niet herhalen.'

Tot een rechtszaak komt het niet. Drie weken na de gewraakte uitzending laten Hulscher en de roddelkoning weten binnenkort om de tafel te gaan. Dat bevestigen ze in een uitzending van, jawel, RTL Boulevard.

Mariska Hulscher.Beeld anp

5. Evert Santegoeds (Februari 2003)

In het derde seizoen van RTL Boulevard suggereert Verlinde dat aartsrivaal Evert Santegoeds, hoofdredacteur van roddelblad Privé, 'elke dag met zijn neus in de coke hangt'. Santegoeds is op zijn zachtst gezegd not amused. Hij stelt in het AD dat Verlinde 'een persoonlijke vete' publiekelijk probeert uit te vechten. 'Sinds ik Verlinde er hier heb uitgeflikkerd, ben ik elke week de lul in dat programma.'

Verlinde, wiens column in Privé even daarvoor was opgezegd, wijst de rancunetheorie in het AD van de hand. 'Privé had iets gesuggereerd met een dik vraagteken erachter, dus zeiden wij, plagerig: 'Dan kunnen wij nu dus ook met gerust hart beweren dat Evert coke snuift.' Dat was ironisch bedoeld, maar kwam hard aan. Jammer. Ik hoop snel weer een ontbijtje met hem te kunnen eten.'

Aan een ontbijtje moet Santegoeds ondertussen niet denken. Hij dreigt met juridische stappen. 'Die opmerkingen van Verlinde hebben als gevolg dat mijn ouders, die in een klein Brabants dorpje wonen, zich kapot zijn geschrokken. Die denken nu dat ik hier de hele dag als een snuivende gek door de stad loop.'

Evert Santegoeds.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden