BladRadar+

De mannenjacht en een twee uur durend college over celmembramen in Radar+

null Beeld

Antoinette – de achternaam ontbreekt, waarschijnlijk omdat iedereen toch wel weet wie zij is – zegt het nog maar eens, in het voorwoord: ‘Vrouwen zijn niet de afwijking van de mannelijke norm.’ Het is de start van de special ‘Vrouwenzaken’ in Radar+ , een blad dat is voortgekomen uit het al jarenlang goed bekeken consumentenprogramma van Avrotros.

Maak het beste van je leven, is de ondertitel van Radar+. Het blad doet zijn best om een handje te helpen. De verhalen zijn losjes verdeeld over thema’s als gezondheid & psyche, maatschappij & geld en thuis & vrije tijd. Het is, uitgezonderd La Hertsenberg, gelukkig BN’ervrij.

Mannen komen er niet altijd even goed van af, bijvoorbeeld in een reeks interviews met vrouwen, 50-plussers, die single zijn en daten. Mannen verzinnen op datingsites hobby’s, liegen over hun leeftijd, gebruiken oude profielfoto’s, hebben vaak bindingsangst en blijken getrouwd te zijn of alleen maar een minnares te zoeken. Ook erg: ‘Tijdens onze date kreeg ik twee uur college over celmembranen’.

Het mondt uit in een college (kop: ‘De mannenjacht is geopend’) van een relatietherapeut, Carla Ketelaar. Ze geeft negen datingtips. ‘Vermijd de man op de bagagedrager’, is er een. Mannen die aan deze omschrijving voldoen, zijn op zoek naar een vrouw die alles voor hen regelt.

De verhouding m/v staat ook centraal in een stuk van een van de weinige mannelijke auteurs in Radar+, psycholoog Jean-Pierre van de Ven. Het gaat over keurslijven en vooroordelen in de psychologie. Het wemelt er van. De ruwe samenvatting staat in de kop: ‘Zij hysterisch, hij narcist’.

Van de Ven opent sterk, over psychische problemen en sessies bij de dokter of psycholoog. ‘Vrouwen praten over hun problemen, eerst met vriendinnen en dan met een professional. Mannen met problemen gaan met vrienden naar de kroeg om het juist helemaal nergens over te hebben’. Herkenbaar.

Nu het toch over vooroordelen gaat: kookboekenrecensent Karin Luiten gaat zich iets verderop te buiten aan een ‘lekker potje ongegeneerd generaliseren’, zoals ze zelf schrijft. Vrouwen zijn de hele dag aan het multitasken, draaien tijdens een online vergadering snel even een wasje en sjezen na het werk langs de supermarkt om vervolgens een prima diner in elkaar te draaien.

De man daarentegen is alleen op zaterdagavond bereid de keuken in te duiken. ‘Nadat hij urenlang is losgegaan op een gecompliceerd recept van Ottolenghi worden we geacht allemaal in katzwijm te vallen bij het resultaat.’ En daarna de kroeg in natuurlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden