De man met de schaar

Reddeloos land

Arjan Peters

Het wordt weer een fijn land, terug naar de jaren vijftig. Met die boodschap toert de politicus 'de Kreeft' het land door, in de aanloop naar de verkiezingen. Vanwege bedreigingen moet hij worden beveiligd. Hij heeft een boek geschreven, wordt met een taart bekogeld, en wil minister-president worden.

De Kreeft lijkt op Pim Fortuyn, zij het een roodharige en heteroseksueel. In haar tweede roman De man met de schaar voert Iris Koppe hem op als symbool dat de onvrede in Nederland verwoordt. Daarnaast vertelt ze over twee bevriende rechtenstudentes. Marien (21) heeft rsi-klachten vanwege overmatig gebruik van sociale media - en een drammerige activistische vriend met wie het moeizaam vrijen is, want ook hij heeft steeds kramp. Elena (22) zweert bij onenightstands en zit op een schietvereniging.

Als er met Sint-Maarten kindjes voor de deur staan te zingen, merkt Marien op dat ze haar niet aankijken, want ze zijn bezig met hun iPod. Zo ver zijn we al afgezakt, wil Koppe zeggen: de hufters rukken op, en de digitalisering verandert ons in patiënten die zijn verleerd wat werkelijk contact is. Geen wonder dat de Kreeft stemmen trekt; dit land is niet zo fijn meer.

Deze diagnose strookt met de stijl, die het bakvisniveau niet altijd overstijgt: 'Direct begonnen er absurde en pijnlijke droombeelden aan haar netvlies voorbij te trekken', en dat Marien nog 'met de benenwagen' gaat, verwacht je niet in een grotemensenboek. Soms schrijft Koppe een aardige zin: 'Natuurlijk deed de Kreeft het met elke stagiaire, dat hoorde een beetje bij zijn taken als politicus. En het hoorde misschien ook een beetje bij het stage lopen.'

De enige keer dat de auteur vleugels krijgt, is als ze de Kreeft laat afgeven op kunstenaars, die onbegrepen gesubsidieerde luiaards. Maar in plaats van op een harde satire stevent ze op een ongeloofwaardig schietfestijn af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden