De man is geen vrouw

De man zinkt weg in zijn existentiële moeras en boeken zullen hem daar niet uit helpen.

Beeld Hilde Harshagen

In 2016 verschenen er nogal wat boeken over mannen. De karakterman, Waar is mijn speer, De man is geen jager, om maar een paar titels te noemen. Ze hadden verschillende covers, maar de binnenkant ging steevast over de zwabberende identiteit van de man. Ze hebben gelijk. De man staat met beide poten in zijn eigen existentiële moeras en zinkt er steeds verder in weg. Aan de vooravond van 2017 kan de boze witte man nog maar weinig goed doen. Hij zit mentaal klem en weet totaal niet meer hoe zich te gedragen. Moet hij teruggrijpen naar de oerman of zich aanpassen aan de gefeminiseerde samenleving en juist zachtheid en empathie tonen?

Judas, het boek over Holleeder, is ook een boek over een man. Oké, een heel slechte man. Binnen één maand waren er meer dan driehonderdduizend exemplaren van verkocht. Wat zegt dit? Dat vrouwen (want zij kopen boeken) hevig gefascineerd zijn door slechteriken? Waarom moeten alle echtgenoten en vriendjes dan lief, behulpzaam en vooral niet seksistisch zijn? Dat is zo hypocriet als de neten. Je wordt als man tegenwoordig ook via de sociale media aan de schandpaal genageld als je nog iets vanuit je eikel durft te roepen.

Maar mannen hebben nu eenmaal, net als vrouwen, ook last van hun hormoontjes. Wanneer een (hetero)man een vrouw ziet die hij seksueel aantrekkelijk vindt, kan hij gewoon niet meer helder denken. Dat kun je sneu vinden, maar dat is de natuur en daar wint geen achterlijke of hoogwaardige cultuur of geloof het van.

Wat hebben we geleerd in 2016?

Het mag dan het jaar van de post-truth zijn geweest, het jaar waarin feiten ondergeschikt leken aan meningen, emoties en flauwekul, maar 2016 heeft ons ook nieuwe inzichten opgeleverd. Dat we gedijen bij minder prikkels bijvoorbeeld, dat oude rockers nooit doodgaan, dat 0 glazen alcohol beter is dan welk ander getal ook en nog 15 andere superinteressante lessen, die we hier allemaal voor u op een rijtje hebben gezet.

Straf en beloning

Pas na een chemische castratie weet je als vrouw zeker of een man echt geïnteresseerd in jou is als mens of dat er toch een flinke portie lust bij zat. Het lezen van boeken gaat mannen helaas ook niet helpen. Een man leert niet van papier hoe hij zich dient te voelen of te gedragen. Straf en beloning werkt beter. Lichamelijk wel te verstaan.

Toen het lang geleden in mijn relatie slecht ging besloten mijn toenmalige partner en ik dat we in relatietherapie moesten gaan. Het werkte voor geen meter. Ik kon nog tweeduizend uur over mijn gebroken jeugd praten, er veranderde niks in mijn gedrag. Ik heb de therapeut toen voorgesteld of ik een alternatieve therapie kon krijgen. Ik vroeg 'm of hij mij met een lange houten lat hard op mijn rug wilde slaan als ik weer typisch mannelijk dominant gedrag begon te vertonen. Helaas wilde de therapeut, die het liefst met opgetrokken knieën op zijn stoel naar mij zat te luisteren, hier niet aan meewerken.

Maxim Hartman. Beeld anp

Ooit zag ik een prachtige documentaire op televisie over twee bonkige broers. Ze hadden een boksboerderij in het oosten van het land waar ze volledig ontspoorde jongens weer op het juiste pad probeerden te krijgen. Dit tuig werd na aankomst meteen in de ring gezet. Tegenover hen een goede bokser die bij de broers hoorde. De regels waren kort maar helder. Het tuigjongetje moest het duidelijk aangeven als hij wilde dat het boksgevecht zou stoppen. In eerste instantie was het etterbakje te trots om toe te geven dat de rake stoten pijn deden, maar uiteindelijk zakte hij door zijn knietjes en riep hij smekend: Stop! Stop!

Het allermooiste was dat ze toen helemaal niet stopten. De bokser, die overigens duidelijk een immigratieachtergrond had, bleef gewoon keihard op zijn ribben doorstoten. De twee broers kwamen er omheen staan en schreeuwden naar de jongen die op de grond lag te janken: JA, STOPPEN HÈ? EN HOE VOELT DAT NOU ALS MENSEN NIET NAAR JE LUISTEREN? DIT DOE JE DUS OOK BIJ JE MOEDER EN TEGEN ANDERE MENSEN.

Beeld Hilde Harshagen

Boze witte mannen

Na een paar dagen bokstherapie zag je de rust in de ogen van de ontspoorde terugkeren. De grenzen waren eindelijk weer duidelijk geworden. Prachtig.

Helaas kregen deze onorthodoxe boksbroers geen zorgvergunning omdat patiënten volgens de wet niet in elkaar geslagen mogen worden. In Amsterdam ligt er nu een voorstel om mannen die naar vrouwen sissen of haar voor kuthoer uitmaken, een boete te geven van 4.000 euro. Dat is goed. Lekker hard straffen. Mannen hebben nu eenmaal wat minder hersendelen die open staan voor zelfreflectie. Daar kun je hen niet op afrekenen. Agressieve jongetjes op school die moeten praten over hun gevoelens blijven gewoon gefrustreerd en onbegrepen. Tijdbommetjes zijn het.

En we weten inmiddels wel tot wat voor een soort mannen deze onbegrepen kinderen uiteindelijk uitgroeien. Ze richten als boze volwassen witte mannen een politieke partij op om alsnog gehoord te worden. Boeken schrijven om mannen te redden is zinloos. De bomen die gebruikt zijn voor het papier waren beter in lange dunne latten gezaagd om asociale mannen keihard mee af te rossen.


Boeken over mannen

Jelto Drenth
De man is geen jager - Mannelijkheid, seks en angst

Vrouwen klagen weleens, maar mannen hebben het ook niet makkelijk. In De man is geen jager behandelt seksuoloog Jelto Drenth het mannenlichaam als biologisch gegeven, de manier waarop mannen hun lichaam leren gebruiken en hoe mannen leren de hoge verwachtingen op het gebied van seks waar te maken. Daarbij werpt Drenth naar eigen zeggen 'nogal wat heilige huisjes omver' en prikt mythes, clichés en fabeltjes door ¿ zoals dat de man een jager is, dus.

(De Arbeiderspers, €22,50)

Beeld .

Stephan van Duin, Jop de Vrieze
De Karakterman

De man heeft een probleem: hij wordt van alle kanten door de vrouw ingehaald. De man moest ooit doelgericht zijn, lekker competitief, een tikje dominant en vooral: zelfstandig. Daarop zit niemand nog te wachten. Het wordt tijd voor een ander mannelijk ideaalbeeld. Tijd voor de 'karakterman', die op basis van zijn eigen voor- en afkeuren zijn beslissingen neemt en zo zijn eigen levensstijl bepaalt. Dit boek moet de basis aandragen voor het nemen van verantwoorde beslissingen.

(Bruna, €19,95)

Beeld .

Tim Samuels
Waar is mijn speer - De rol van de man in de 21e eeuw

Het is tijd om aandacht te besteden aan een crisis van mannelijkheid. Geweldsdelicten, pornoverslaving, alcoholisme, depressie - mannen zijn disproportioneel vertegenwoordigd. De traditionele pijlers van mannelijkheid staan onder druk. Hoe moeten mannen leven in deze tijd?

(Luitingh-Sijthoff, €17,99)

Beeld .

Astrid Holleeder
Judas - Een familiekroniek

De jongere zus van crimineel Willem Holleeder schetst een ontluisterend portret van het gezin waarin ze opgroeide en van de broer die hen allen terroriseerde.

(Lebowski, €22,50)

Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden