De man achter Elvis en Johnny Cash

Flip Vuijsje

Als kenner en historicus van Amerika's populaire muziek heeft Peter Guralnick geen gelijke. Zijn Elvis Presley-biografie geldt als het definitieve standaardwerk. En nu is er Sam Phillips - The Man Who Invented Rock 'n' Roll.

Elvis

Sam Phillips (1923-2003) is vooral bekend als degene bij wiens eenmansgeluidsstudio in Memphis op 17 juli 1953 een verlegen 18-jarige jongen binnenliep om een plaatje op te nemen voor zijn moeder. Met de eerste singles van Elvis Presley had Phillips redelijk succes, maar zijn Sun Records was te klein om een ster als Elvis vast te houden.

Grote hits scoorde Phillips met de eerste singles van Carl Perkins, Johnny Cash en Jerry Lee Lewis. Ook die zouden zijn label verlaten, en na de jaren vijftig verliest zijn levensverhaal veel van zijn muzikale glans.

Negro

Wat deze biografie vooral interessant maakt, is Sam Phillips' allereerste passie. Hij gaf een stem aan wat toen nog 'negro' of 'race' muziek heette. Muziek die was afgeleid van wat hij als kind uit een arme, blanke boerenfamilie om zich heen hoorde in de katoenvelden van Alabama. De eerste mannen die hij op de plaat zette, waren toen nog onbekende (blues)namen als Junior Parker, B.B. King en Howlin' Wolf.

Dit boek is mede het product van een lange vriendschap tussen schrijver en hoofdpersoon. Worden dingen hierdoor niet te mooi gemaakt? Soms lijkt het er een beetje op, met Sam Phillips als gepassioneerd 'music man' en als gedreven idealist, die het erom te doen is bij te dragen aan begrip tussen blank en zwart. Maar als één muziekauteur mag worden geloofd, dan is dat Peter Guralnick.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden