RecensiePodcast Boeken FM

De makers van de podcast Boeken FM kunnen heel goed over boeken praten ★★★★☆

Stan Putman
null Beeld

Het is een simpele formule: men neme drie mensen die veel over literatuur weten, laat ze een boek lezen, zet ze op een zoldertje, geeft ze Croky chips en een fles Pepsi Maxx en zet een microfoon aan. Dat is Boeken FM, een podcast over boeken in een notendop.

Het is ook een gevaarlijke formule. Want drie ouwehoerende vrienden, die ook nog eens vuistdiep in de literaire wereld zitten, dat kan gauw uitmonden in een vervelend ons-kent-ons-gesprek. Bovendien zijn er al heel veel podcasts over boeken. Toch werkt Boeken FM.

Boeken FM

Door: Das Mag en de Groene Amsterdammer

Te beluisteren via o.a. Spotify, iTunes en Soundcloud.

De makers zijn dichter en literair columnist Ellen Deckwitz, schrijver en recensent Joost de Vries en presentator Peter Buurman. ‘Wij zitten hier om de kloof te dichten tussen mensen die meer willen dan een recensie lezen en mensen die er een studieschuld voor over hadden om over boeken te kunnen praten’, legt Deckwitz de podcast uit.

Behalve het gepraat over boeken is er de gezellige onderlinge dynamiek die de podcast verslavend maakt. Naarmate je vaker luistert, het tweede seizoen is nu bezig, leer je hen kennen en hoor je hoe ze elkaar leren kennen (‘Val jij eigenlijk op meisjes Peter?’).

De rolverdeling is het best af te zetten tegen het aantal boeken dat de makers per week lezen: Deckwitz en De Vries lezen beiden minstens drie boeken, Buurman ‘slechts’ een boek per week. Als luisteraar identificeer je je het meest met presentator Buurman, die ‘domme’ vragen durft te stellen wanneer zijn twee tafelgenoten doordraven met Dickensiaanse motieven, leesafspraken en machtsrelaties. Tegelijkertijd geeft hij zijn collega’s de ruimte om met boekentips en pijnpunten in het besproken boek te komen.

Dat de makers allen na 1980 geboren zijn hoor je terug in de humor, en maakt de podcast misschien niet geschikt voor mensen met een millennialallergie. De Croky chips en Pepsi Maxx worden met een ironische knipoog naar de jaren negentig verorberd. Bij het bespreken van Sally Rooneys Normal People gaat het ook over het koketteren met het boek op Instagram. En er wordt altijd wel een Harry Potter-referentie gemaakt – de speciale Harry Potcast waarin alle boeken uit de serie worden besproken, is een hoogtepunt.

De afleveringen besluiten altijd met een blurb, een eindcijfer en belangrijker, een rondje over de vraag of ze het aan hun moeders zouden aanraden. Boeken FM mag dan soms een tikkeltje doordraven, maar mam, de makers weten dondersgoed waar ze het over hebben.

De Volkskrant tipt welke podcasts de moeite waard zijn (en welke niet). Vind alle recensies op deze pagina.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden