De GidsDe boekenluisteraar

De maan is weer hot, sterker nog, de hele ruimte

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek.

Jeff Wayne’s War of the Worlds: The Musical Drama. Beeld
Jeff Wayne’s War of the Worlds: The Musical Drama.

We gaan naar de maan. Dat is inderdaad voor meerdere uitleg vatbaar, maar ik wil de grenzen van deze rubriek niet eindeloos oprekken, dus we laten het voortbestaan van de aarde even voor wat het is, en nemen het woord letterlijk. Natuurlijk is het nu nog voorbehouden aan miljardairs en, op korte termijn ongetwijfeld aan een paar influencers, maar ik ga er toch wel van uit dat mijn (achter)kleinkinderen het begrip burgerruimtevaart als gemeengoed kunnen beschouwen. De maan is weer hot, sterker nog, de hele ruimte.

Ik werd dus op mijn wenken bediend door de sci-fi week van Audible getiteld ‘Out of this world listening’. Wie, zoals ik, geen kaas gegeten heeft van het genre, kan hier snel zijn vingers branden door maar een beetje in het wilde weg rond te struinen in het aanbod. Dat laat ik aan de specialisten. Wel vond ik een sectie waar we allemaal wat aan kunnen hebben, dramatizations. Met bovenaan de lijst Jeff Wayne’s War of the Worlds: The Musical Drama, gebaseerd op de klassieker van H.G. Wells. In 2018 opnieuw opgenomen met in de cast o.a. Michael Sheen, Taron Egerton en Adrian Edmondson. Duurt 5 uur en je moet natuurlijk wel tegen die muziek kunnen, maar voor de stem van Sheen (Good Omens, Masters of Sex) maak ik graag een uitzondering. Schrikken en de politie bellen, zoals in 1938 gebeurde toen Orson Welles er een hoorspel van maakte, zal niet meer gebeuren, maar goed geacteerd en spannend is het wel.

Michel Faber debuteerde met Under the Skin, en nam afscheid als schrijver met The Book of Strange New Things. Beide boeken zullen door Google ongetwijfeld onder sci-fi gerangschikt worden, terwijl daar van alles tegenin te brengen is. Hoewel alles van Faber in het Nederlands vertaald is, zijn deze romans alleen in het Engels te beluisteren. Under the Skin wordt in bijna 9 uur voorgelezen door Gerri Halligan, een heldere, klassieke stem, die het gruwelijke verhaal toch met een zekere lichtheid weet te brengen, heel knap. Fabers afscheidsboek, tevens requiem voor zijn stervende echtgenote, vraagt nog meer van zowel voorlezer als luisteraar. Het duurt meer dan 19 uur, en ik ben niet voldoende thuis in Engelse accenten, maar voorlezer Josh Cohen klinkt als Michael Caine na een biertje of twee. Wonderlijke keuze, deze voorlezer, die verder slechts twee actiethrillers op zijn naam heeft staan, en stemmen voor diverse games.

To boldly go where no man has gone before leidt over het algemeen niet tot opwekkende literatuur. Gevaar, onthechting, wanen liggen op de loer voor eenieder die de dampkring verlaat. Laten we daarom, voor we bij Elon Musk instappen, nog even luisteren naar wat de nog levende astronauten die naar (niet op) de maan zijn geweest daarover te vertellen hebben. Van de 24 zijn er nog 12 in leven, en zij werden door Basil Hero geïnterviewd in het boek The Mission of a Lifetime: Lessons from the Men Who Went to the Moon. De voornaamste les die zij trokken was die over de schoonheid van de aarde. Laten we allemaal naar de maan gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden