De lotgevallen van geklinkerde illegalen

De hartklep van Willem Holleeder heeft de weekbladen alleen in een enkel geval gehaald – in een weekoverzicht of een tekening....

Vrij Nederland beschrijft wat er gebeurt met iemand die vanuit vreemdelingenbewaring op straat wordt gezet – ‘geklinkerd’, zoals dat heet. Het blad volgde enkele illegalen, en sprak met deskundigen. Advocaten, onderzoekers, een vreemdelingenrechter en de directeur van de Dienst Terugkeer en Vertrek. Regisseur Gerardjan Rijnders mag in Vrij Nederland uitleggen dat het toneel dat hij de laatste tijd maakt, anders dan onder anderen de recensent van de Volkskrant meende, wél van belang is. ‘De smaak van het publiek wordt gevormd door wat ze op televisie zien. En dat is toch voornamelijk cabaret.’

Het omslagverhaal van HP/de Tijd gaat over zelfmedicatie. Het blad stelt bovenal nog eens vast dat veel onduidelijk is. Is de zorg als geheel er wel bij gebaat? Zien mensen na een geruststellende thuistest af van een bezoek aan de huisarts? Gaan er door de nieuwe mogelijkheden meer mensen naar de huisarts? Worden nu meer ziektegevallen verholpen, of zelfs levens gered? Allemaal onbekend. Het weekblad heeft verder heel toepasselijk een profiel van de minister van Volksgezondheid, Ab Klink (CDA). Hij wordt geportretteerd als moraalridder, ‘niet de man om zich te laten afleiden door kritiek van opiniemakers die grossieren in scheidingen en drankmisbruik’.

Elsevier waarschuwt onder de kop ‘Op de knieën voor de islam’ dat Nederland zichzelf aan het islamiseren is. Om die stelling te staven drukt het blad over vier pagina’s een opsomming af van incidenten, van de komst van zeventig islamitische gezinnen van Molukse militairen in 1951 tot heden. Daarbij is het ontstaan van een incident voldoende voor opname in de lijst. Of iets werkelijk op een trend wijst, wordt niet uitgewerkt. ‘Voorjaar 2001: minister van Afghaans Taliban-regime kan ongehinderd aanhangers in Nederland toespreken.’Ook in Elsevier: er staat een nieuwe generatie advocaten op, die zich bedient van oorlogstaal en mediageweld, wat echter wel eens averechts zou kunnen werken.

Guus Bosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden