Muziektheater

De liedjes die Simone Kleinsma zingt in Verder zijn een fraaie mix van stemmingen ★★★★☆

Alleen, na een lange, gelukkige relatie, de 60 gepasseerd. Wat dan?

Simone Kleinsma in Verder. Beeld Roy Beusker
Simone Kleinsma in Verder.Beeld Roy Beusker

Een vrouw alleen die op haar verjaardag een slinger voor zichzelf ophangt. Of er visite komt? Geen idee. Voor de zekerheid heeft ze een taart in huis gehaald, een simpele, met vruchtjes erop.

Simone Kleinsma vertelt over die vrouw, aan het begin van haar nieuwe tour-de-chant Verder, en die vrouw is zijzelf. Sinds vier jaar geleden haar man Guus Verstraete overleed, moet ze het in haar eentje zien te redden. In haar nieuwe show noemt ze zijn naam niet één keer. In veel interviews heeft Kleinsma hierover al verteld – kennelijk hoort dat bij beroemd zijn – dus daarom maakt ze dit onderwerp nu minder particulier.

Een vrouw alleen gaat opruimen, in haar huis, en in haar hoofd. Spullen weg: één doos voor houden, één doos voor weggooien, één doos voor twijfel. Vanuit dat raamwerk, waarvoor Frank Houtappels de tekst schreef, doet ze aan de hand van zeventien liedjes verslag van haar leven. Uitgangspunt: alleen, na een lange, gelukkige relatie, de 60 intussen gepasseerd, en wat dan?

De nummers die zij zingt beschrijven een fraaie mix van stemmingen – weemoed, verlangen, herinnering en daadkracht. Mijmeren over die vakantie van toen en de bezoekjes aan de begraafplaats, maar ook de wens om weer eens ten dans te worden gevraagd. De liedjes zijn voor een deel nieuw, of speciaal voor Kleinsma bewerkt, van Paul van Vliets heerlijk brutale en grandioos vertolkte Mij kan niets gebeuren tot het prachtige Wie ik voor jou was van Jurrian van Dongen. Persoonlijke favoriet: Komt een dag (Paul de Munnik).

Verder komt wat traag op gang maar werkt toe naar een enerverend en ten slotte wijs slotakkoord. Naast de stoere Kleinsma staan twee muzikanten die de boel een enorme energie geven: Menno Theunissen (piano) en de vurige Maria Martinez Payà (percussie). En wij? Wij gaan na Verder opgeruimd de herfst in.

Verder

Muziektheater

★★★★☆

Door Simone Kleinsma, regie Ruut Weissman.

11/10, DeLaMar Theater Amsterdam; tournee

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden