De Leugendetective als guilty pleasure? Daar is het programma eigenlijk te lief voor

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

'You need to tell the truth!', schalt het op dinsdagavond Nederlandse huiskamers binnen. Het is de stem van Dan Ribacoff, ook wel 'de leugendetective', in zijn eigen programma op RTL5. De Amerikaanse leugenexpert en tv-persoonlijkheid is naar Nederland gehaald om echtgenoten, exen en prille stellen 'het eerlijkste gesprek van hun leven' te laten voeren.

Dat gaat zo. Deelnemers - veelal jonge, maar verder opvallend diverse koppels - laten voor de opnamen een leugentest afnemen. In de uitzending ondervragen ze elkaar in een simpele setting, met Ribacoff als begeleider.

'Ben ik beter in bed dan je ex?' 'Ben jij nog steeds verliefd op mij?' 'Ben jij weleens vreemdgegaan tijdens onze relatie?' Of, bij een lesbisch stel: 'Zou jij ons kind wel willen dragen?'

'Lie!', roept Ribacoff als het antwoord niet overeenkomt met de test - of, zo stel ik me voor, met het uitgebreide voorgesprek dat kandidaten daarnaast ongetwijfeld met de redactie hebben gehad.

Leugenexpert Ribacoff past in het rijtje Char (medium), Derek Ogilvie (babyfluisteraar) en Jo Frost (nanny) - Engelssprekende buitenlanders met een soms wat vage expertise, die het goed doen op de Nederlandse televisie. Ze stellen zich vaak sterk disciplinerend op: 'Stop lying', roept Ribacoff, vuist op tafel. Gek genoeg lijken Ribacoff en co autoriteit te ontlenen aan het feit dat ze géén Nederlands spreken. Hun succes verraadt een haast ouderwets ontzag voor het Angelsaksische; de deelnemers aan programma's als De Leugenexpert zijn misschien de laatste generatie voor wie Dr. Phil en Tyra Banks helden waren.

Dat betekent niet dat De Leugendetective een prul is. RTL promoot het programma zelf onder de noemer 'guilty pleasure', net als realityshows Love Island en Temptation Island. Deelname aan die laatste programma's is relatiekamikaze - De Leugendetective is stukken minder dramatisch, sterker: het is een bijna lief programma.

Koppels spreken regelmatig gewoon de waarheid. Troy (22) en Gemia (23) zeggen allebei dat ze nooit zijn vreemdgegaan tijdens hun relatie. 'True!', zegt Ribacoff. Jady (20) wil van haar hyperambitieuze muzikantenvriendje Giorgio (19) weten of hij haar zou verlaten in ruil voor een nummer-1-hit. 'No way!', zegt Giorgio. 'True!', doet Ribacoff. Sommige gesprekken zijn misschien iets te intiem voor televisie. Leroy (31) geeft toe dat hij soms medelijden heeft met zijn chronisch zieke geliefde. Zij vindt dat vreselijk, omdat het zou betekenen dat hij haar niet als 'gewoon' ziet. Maar voor Leroy gaan medelijden en liefde prima samen - een term als guilty pleasure past niet bij zo'n integere conversatie.

Wat De Leugendetective wel met programma's als Temptation Island gemeen heeft, is de preutse moraal. Vreemdgaan wordt voorgesteld als doodzonde, net als liegen an sich. Die Amerikaanse rigiditeit vindt gehoor bij de kandidaten - je vraagt je af waar ze die moraal vandaan hebben. Opvoeding, of toch Dr. Phil, misschien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden