TV-recensieWK vrouwenvoetbal

De leeuwinnen hebben verloren, maar het vrouwenvoetbal heeft gewonnen

null Beeld

Wat me vooral zal bijblijven na dit WK is het euforische gezang. Ik zie de trotse leeuwinnen in een kring staan, met het WK-nummer van Claudia de Breij op de achtergrond. De spanning bouwt op in de eetzaal. ‘Zie die leeuw, zie die leeuw...’ Ze wachten op de climax en ontploffen dan met zijn allen: ‘Zie die leeuwinnen! Zie die leeeuwinnuuuh!’ De dames springen, hun paardenstaarten dansen mee. Ook aanstekelijk is de clip waarin de voetbalsters met een boombox in de lift stappen en zingen: ‘Mbappé, feeling like Mbappé!’ Die bijna kinderlijke blijdschap, die pretogen. Ik weet weinig van voetbal, maar door deze momentjes ben ik idolaat van onze leeuwinnen.

Er is veel gezegd over het spel van de dames. ‘Niet om aan te gluren’, zei brompot Johan Derksen, terwijl het vrouwenvoetbal net volwassen is. ‘In het topvoetbal liggen de vrouwen bijna honderd jaar achter’, schreef sportverslaggever Sjoerd Mossou van het AD. ‘Probeer anno 2019 maar eens een mannenwedstrijd uit de jaren twintig te kijken: óók niet om aan te zien.’ Het gaf mannelijke commentatoren een vrijbrief om pedant te doen over de vrouwen. Zoals Hugo Borst, die in NOS Studio France de vijf mooiste voetbalsters op een rij zette. Of de VI-verslaggever die aan Vivianne Miedema vroeg of haar partner ‘een bad boy of een ideale schoonzoon’ is. Geen van de twee, wel een ideale schoondochter. Vooral dat commentaar was niet om aan te gluren.

Daarom keek ik liever naar de vlogs van de voetbalsters, op YouTube en Facebook – meiden onder elkaar. Daarin zag ik dat ze graag een potje tafeltennissen om te ontspannen. Ook leerde ik over het bijgeloof van topkeeper Sari van Veenendaal, die al zes weken voetbalt in schoenen die eigenlijk te klein zijn. ‘Mijn rechter zit gewoon klem. Maar ja, ik kan niet meer veranderen. Ik kan gewoon niet meer een andere schoen aandoen.’ Ik heb gegrinnikt om hun flauwe grappen en was geroerd door Dominique Bloodworth, die in LeeuwinnenTalk (op YouTube) zei dat ze als team geschiedenis hebben geschreven door de finale te halen en nu naar de Olympische Spelen gaan. ‘Het is belangrijk om te zien waar je vandaan komt en dat door te geven aan jonge meiden. Dat wij dromen kunnen waarmaken en zij dat ook kunnen doen.’

Het ging er zondag hard aan toe in de finale, met een paar pijnlijke aanvaringen en zelfs bloederige kopstoten. De Hollandse leeuwinnen maakten weinig kans tegen de Amerikaanse adelaars, maar gaven werkelijk alles. Na afloop vormden de dames weer een kring op het veld, in de vorm van een hart. We kunnen veel leren van deze ploeg. Hoe saamhorig ze zijn, hoe waardig ze hun verlies incasseren. En ook dat je je geaardheid niet hoeft te verbergen in het topvoetbal – waren de mannen maar zo ver. Eén ding is zeker na dit WK: mijn jonge nichtjes hebben er een paar sterke rolmodellen bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden