De lange tocht

Sleigh moet het louter van zijn vertelkunst hebben

De historische roman als genre krijgt nieuw leven ingeblazen door de Zuid-Afrikaanse schrijver en historicus Dan Sleigh. Hij veroverde enkele jaren geleden een Nederlands lezerspubliek met een vuistdikke roman over de eerste kolonisten aan de Kaap met personages als Jan van Riebeeck: Stemmen uit zee. Nu kroop hij in de huid van Xenofon en herschreef diens Anabasis, het relaas van een veldtocht door het huidige Turkije en Irak van een Grieks huurlingenleger (401 tot 399 v. Chr.).

In het boek over de tocht van Xenofon en zijn tienduizend soldaten moet Sleigh het louter van zijn vertelkunst hebben. Hij heeft de tocht grotendeels nagereisd met zijn dochter Jean Sleigh, schrijft hij in het nawoord, maar daarvan valt in de tekst weinig op. Hij is dicht bij het relaas van Xenofon gebleven, bijna een journaal, zoals de schrijver en veldheer die bijhield.

Terwijl Sleigh in Stemmen uit zee het ene na het andere boeiende personage tevoorschijn toverde, hield hij het in De lange tocht bij slechts twee: Xenofon en de Joodse eunuch Nagri.Sleigh heeft geprobeerd de mens Xenofon achter de auteur van de Anabasis tot leven te wekken en dat is hem aardig gelukt. Al is dit boek na Stemmen uit zee teleurstellend, het is wel degelijk een goede historische roman, in de traditie van Louis Couperus (Iskander) en Hella Haasse; soms lijkt het meer op een jeugdboek van Thea Beckman.

Nagri is een gevluchte slaaf van het hof van de Perzische koning Artaxerxes II die hoopt dat Xenofon de 'Verlosser' is die de Joden uit Babylon zal bevrijden (dat zou Alexander de Grote blijken). Als personage blijft hij vlak, maar zijn blik van buitenstaander én rechterhand van Xenofon geeft een literaire draai aan het relaas vol ontberingen en gruwelijke oorlogshandelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden