De laatste switch voor Super Mario?

Nintendo brengt volgend jaar een nieuwe spelcomputer uit. Het is deels een tv-console waarop je thuis speelt, deels een tablet voor onderweg. Mooi, maar de concurrentie is nu al moordend.

Peter van Ammelrooy
De Nintendo Switch, een tablet met afneembare afstandsbediening. Beeld Nintendo
De Nintendo Switch, een tablet met afneembare afstandsbediening.Beeld Nintendo

Dus: waarom zouden we volgend jaar maart een spelcomputer kopen die 300 à 350 euro gaat kosten en waarvan de games ook rond de 55 euro gaan doen?

Die vraag klinkt nu de Japanse gamesfabrikant Nintendo donderdag een tipje van de sluier heeft opgelicht die rond zijn nieuwe spelcomputer hing. De Switch valt in de categorie consoles, speldoosjes waarmee je Super Mario op je tv speelt. Van die Switch was tot dusver niet meer bekend dan een codenaam (NX) en de introductiedatum. Nu weten we dan beter hoe het nieuwe speeldoosje eruit ziet en wat we ermee kunnen. Wat van tevoren al wel duidelijk was, was dat wat de Switch ook zou zijn, het nieuwe apparaat het niet makkelijk krijgt. De markt is de laatste tien jaar ingrijpend veranderd.

Voordat de smartphone een onmisbaar verlengstuk van ons leven werd, was de gamesmarkt vrij overzichtelijk. Je had pc's waarop je games speelde, tv-consoles als de PlayStation, Xbox en Wii en portable spelcomputers als de Nintendo DS. De games voor al die toestellen hadden een prijskaartje van minimaal enkele tientjes. Sommige personages vond je alleen op de apparaten van één fabrikant. Zoals Super Mario, die op elke nieuwe console van Nintendo werd herboren. Reïncarnatie: al 31 jaar lang.

(Tekst gaat verder onder foto).

null Beeld Bier en Brood
Beeld Bier en Brood

Maar toen openden Apple en Google in 2008 hun webwinkels voor apps op mobieltjes en later ook tablets, te downloaden van internet. In plaats van enkele honderden titels (Bol.com levert nog geen 2.000 games voor de pc) kreeg de consument de keuze uit miljoenen spelletjes. Het leeuwendeel daarvan is gratis.

Fanatieke gamers beginnen nu te sputteren dat we hier watermeloenen met rode besjes vergelijken. Spellen voor pc's en spelcomputers zijn veel omvangrijker, technisch complexer en hebben veel meer bedieningsmogelijkheden. De meeste smartphonesgames bestuur je met twee hooguit twee vingers. Aan een pc zit een toetsenbord met 101 knoppen en muis vast, aan de console een afstandsbediening met ruim een dozijn knoppen en hendeltjes.

Dat is absoluut waar. Maar ook de mobiele games worden ingewikkelder: voor sommige nieuwe spelletjes moet je een afstandsbediening bevestigen aan je smartphone of tablet die op twee druppels lijkt op die van de Xbox. Schermgrootte is ook al geen onderscheidende factor meer: je kunt de beelden van een mobiel toestel naar je tv of computermonitor streamen. Dan is het helemaal alsof je een volwaardige pc-game speelt.

Pc's, PlayStations en Xboxen blijven vanwege hun complexiteit voorlopig wel populair, zeker onder de hardcore-gamers. Maar Nintendo richt zich van oudsher op de iets jongere gamertjes. Die markt heeft meer last van de verschuivende interesses van de consument. In 2012, een kleine twee jaar nadat Apple met de iPad de tabletrevolutie aanwakkerde, brachten de Japanners de Wii U op de markt. Het was een console die je ook via een simpele, bonkige tablet met aanraakscherm kon bedienen. De Wii U is geflopt: er zijn maar 13 miljoen exemplaren van verkocht, tegen meer dan het drievoudige voor de PlayStation 4 van Sony. De portable 3DS van Nintendo doet het relatief beter, maar heeft ook last van de mobiele concurrentie.

Nintendo's redding is altijd geweest dat het games maakt met razend geliefde personages, zoals Super Mario, Pokémon en Zelda, die je nergens anders vindt. Na lang aarzelen maakten de Japanners vorig jaar bekend dat ze games met die helden ook gaan uitbrengen voor de iPhone en Android-telefoons. Dat gebeurde afgelopen maart met Miitomo, meer een soort chat-app met avatars. Deze zomer stond de wereld op zijn kop door Pokémon Go. Over twee maanden beleeft Super Mario zijn debuut op de iPhone. Zal dat eenmalig zijn? Als 's werelds beroemdste loodgieter vreemd blijft gaan, hoe hard willen we dan nog lopen voor de Switch?

(Tekst gaat verder onder video).

Zo werd de nieuwe spelcomputer op de website van Nintendo aangekondigd: met Super Mario die achter een doek koekeloert. Beeld © Nintendo
Zo werd de nieuwe spelcomputer op de website van Nintendo aangekondigd: met Super Mario die achter een doek koekeloert.Beeld © Nintendo
Onderweg doorspelen met waar je thuis aan begonnen bent: het kan met Switch. Beeld © Nintendo
Onderweg doorspelen met waar je thuis aan begonnen bent: het kan met Switch.Beeld © Nintendo

Briljante vondst

Nintendo heeft de buitenwereld donderdag met een promotieclip een glimp gegund op zijn nieuwe spelcomputer. Op papier - correctie: op video - is de Switch een briljante vondst van Nintendo. Het is een spelcomputer die je aan je tv koppelt, zoals alle consoles die we sinds 1972 kennen. Het is ook een tablet, die je als een iPad met je mee kunt nemen. Zo kun je een game op je tv beginnen en dankzij een snelle mobiele internetverbinding onderweg doorspelen. Links en rechts van het schermpje zitten op aparte paneeltjes knopjes voor de besturing van de games. Die paneeltjes kun je van het scherm af schuiven, zodat je twee kleine afstandsbedieningen hebt en je met zijn tweetjes een spel kunt spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden