De laatste sterft

Kundig geschreven, met een ontregelend effect, een schrijver om te volgen

Het tiende deel van de Rizzoli & Isles-serie van Tess Gerritsen, De laatste sterft, kwam begin deze maand meteen binnen in de CPNB Top 10. Zoals Last to Die al in september op de vijfde plaats van de New York Times bestsellerfictielijst stond. Tess Gerritsen, Amerikaanse van Chinese afkomst (Nederlandse echtgenoot), boekte met de reeks rond rechercheur Jane Rizzoli en patholoog-anatoom Maura Isles internationaal succes. Ze is geen auteur die steeds hetzelfde boek schrijft, al speelt het kwaad in alle verhalen een belangrijke rol.

Op de avond dat de 13-jarige Claire Ward had moeten sterven, stond ze op de vensterbank van haar slaapkamer in Ithaca te weifelen of ze de sprong zou wagen. Op de avond dat de 14-jarige Will Yablonski had moeten sterven, stond hij in een donkere wei in New Hampshire te speuren naar buitenaardse objecten. Op de ochtend dat Teddy Clock in Boston in zijn pyjama bij de buurvrouw aanbelde, waren zijn pleegouders en hun drie dochtertjes al doodgeschoten.

Drie tieners. Hun families werden vermoord, daarna waren hun pleeggezinnen aan de beurt. Toch lijkt er geen verband te bestaan tussen de betrokkenen. Omdat de dader niet lijkt te rusten voor hij de kinderen heeft vermoord, worden ze ondergebracht in internaat/kasteel Evensong.

Volgens Jane Rizzoli aanvankelijk: 'een enge school met enge kinderen'. Maura Isles gebruikt later liever het woord 'opgejaagd'. 'Ze worden achtervolgd door gewelddaden.' Hoofd Anthony Sansone wil de leerlingen helpen te helen. Ze veerkrachtig te maken door een gestructureerd bestaan en uitmuntend onderwijs.

Niet iedereen vertrouwt Sansone, omdat hij ook oprichter is van de Mefisto Club, volgens sommigen wel erg para- noïde bestrijders van 'het kwaad dat het mensdom bedreigt'.

De jacht op de moordenaar(s), de kracht en zwakheden van geschonden kinderen, het kasteel dat toch niet zwaar beveiligd genoeg is. Onderdelen van een sterk geheel. Met misschien iets te veel aandacht voor privé-aangelegenheden van Jane Rizzoli en Maura Isles, waarvoor enige voorkennis vereist is. Maar vooral een werkelijk spannend, goed geschreven verhaal, met wendingen die de kracht van een wervelwind hebben.

Niet iedere auteur bereikt de bestsellerstatus. Maar juist in de luwte daarvan verschijnt menig interessant boek dat meer aandacht verdient. De jonge Amerikaanse auteur Ryan David Jahn heeft wel al enige aandacht getrokken met zijn debuut De gloed van geweld (Acts of violence). Een verpletterend verhaal, gebaseerd op de waar- gebeurde moord op Kitty Genovese in 1964 in New York. Buren keken achter de ramen toe en deden niets, toen ze werd verkracht en doodgestoken voor haar appartement. Sindsdien bestaat de uitdrukking het bystander- of Genovese-effect.

Jahns tweede boek, Low Life, is net in vertaling uitgekomen. Zelfkant gaat over Simon Johnson, die zich verloren voelt in de wereld van menselijke interactie. Zijn gezelschap is de goudvis Francine. Nadat hij een indringer heeft moeten vermoorden, ziet hij dat de man zijn evenbeeld is.

Een hallucinerende trip voert hem naar het huis en de vrouw van zijn dubbelganger, naar personen en gebeurtenissen die echt zijn of niet, naar twee levens waarvan er één het echte moet zijn.

Niet zo treffend als zijn debuut, maar kundig geschreven, met een ontregelend effect. Zijn derde en vierde boek zijn wéér anders. Een schrijver om te volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden