De laatste Leonard Cohen is een van zijn mooiste

CD (Pop) - Leonard Cohen

Leonard Cohen stierf vrijdag op 82-jarige leeftijd. Onlangs verscheen zijn laatste album, dat van de Volkskrant vijf sterren krijgt. Lees het hieronder terug.

Aan de majestueuze herfst van Leonard Cohens carrière lijkt maar geen einde te komen. You Want It Darker is zijn derde studioalbum sinds 2012; en dan was er nog die tournee, de langste en intensiefste in zijn carrière, die vier prachtige live-albums opleverde.

Cohen. Foto Anton Corbijn

Leonard Cohen (82) blijft maar schrijven en hoewel hij almaar zachter gaat fluisterzingen, klinken zijn woorden steeds helderder. Zoals in het magistrale openingslied, dat een inktzwarte blik op de toestand in de wereld is ('a million candles burning for the help that never came'), maar ook een voorschot op zijn eigen afscheid: 'If you are the dealer, I'm out of the game (...) I'm ready, my Lord.' Een boodschap die hij in On the Level bijna letterlijk herhaalt.

Mócht Cohen afzwaaien, dan doet hij het met een van zijn mooiste platen, waarop de muzikale omlijsting voor rekening komt van zijn zoon Adam, die de muzikanten liet fluisteren via hun snaren. Geen synthesizers, maar 'echte' instrumenten; het bleek in 2012 een gouden koerswijziging voor Cohen. Adam vervolmaakt de formule.

Leonard Cohen, You Want It Darker (*****). Pop. Columbia/Sony.

Leonard Cohen in 2013 in de Amsterdamse Ziggo. Foto anp

Leonard zelf betovert en flirt in vrijwel elke zin. Op zijn oude dag serveert hij zijn zwaarmoedige gedachten, doordesemd van religieuze symboliek, dood, verlies en seks (o nee, geen seks meer: 'That wretched beast is tamed'), meer dan ooit met een knipoog: 'I struggled with some demons, they were middle class and tame.'

Zwartgalligheid met een frivole pirouette, dát is Leonard Cohen, die in het ene interview zegt dat hij klaar is om te sterven en nooit meer op tournee zal gaan, en in het andere dat hij eeuwig zal leven en hoopt op nieuwe concerten. We wachten het gewoon af.

Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.