De Laatste Kamer

Pointl blijkt een trefzeker chroniqueur van het geriatrisch universum

John Schoorl

Ergens, waar niemand het kon horen, werd onlangs gepleit voor een verplichte leeslijst voor bejaarden. Gewoon elk half jaar een stapel voorgeschreven boeken afleggen, net zoals het scholieren vergaat. Dat houdt ze scherp, van lezen is nooit iemand eerder dood gegaan.

Wie zeker bovenaan deze lijst moet staan is Frans Pointl, om te beginnen zijn laatste bundel, De laatste kamer. Toen hij vijf jaar geleden in zijn voorlaatste kamer naar buiten keek, hoopte hij dat de dood haast zou maken. Hij kwam echter niet, en wonderbaarlijk genoeg raakte Pointl weer aan de schrijverij, zijn moeizaam gehannes tot de boel af is.

Met de prachtbundel De kip die over de soep vloog debuteerde hij op zijn 55ste. Frans Pointl is nu 80 en zijn nieuwe verzameling verhalen en gedichten geeft een kek inkijkje in het hoofd van een ouwe bok die omringd is door ouwe bokken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Pointl zich heeft ontwikkeld tot een trefzeker chroniqueur van het geriatrisch universum. In zijn verzorgingshuis in Amsterdam heeft hij goed om zich heen gekeken.

'Sommigen sloegen verwoed naast de ballon of mepten in hun enthousiasme degenen die naast hen zaten tegen hoofd, borst of armen, met verhit gezicht wilde kreten slakend. Tweemaal per week meppen naar een ballon was het hoogtepunt van hun bestaan.'

In het geweldige verhaal 'De kostganger' is de vraag: 'Was ik een zelfkweller?' En: 'Al heel lang had ik geweten nooit gelukkig te worden; altijd woonde er iets in me wat het blije tegenhield.' Het gal zit in zijn in typlint, in veel vertellingen doemt een somber jarenvijftigbeeld op - en de geur van natte regenjassen en gebakken kaantjes. Als hij eindelijk wat te neuken heeft, is het een getrouwd loeder, met een baby van zes maanden. Heeft iemand interesse in hem, is het een homo.

Dan maar poëzie die aan alles een einde maakt, en daar vliegt deze bundel ook mee uit, met 'Afscheid': meeuw Frans P./ helemaal aanwezig/ vliegend in dichte mist/ voor uw oog/ al uitgewist.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden