BoekenSignalementen

De laatste Forsyth, 25 jaar Sigmund en andere net verschenen titels

Suzanne Weusten over alledaagse denk­fouten, het poëziedebuut van Sabine van den Berg, de laatste Forsyth, 25 jaar Sigmund en andere net verschenen titels.

Redactie
Daisy Johnson
Koppernik, € 19,50 Beeld
Daisy JohnsonKoppernik, € 19,50

Vanaf haar vierde jaar kent de uit de kluiten gewassen Nora Marlow Carr de grote krachtpatser Harrow Williams. ‘In het jaar dat ze zestien werd, besloot ze dat het welletjes was geweest. Ze was niet het soort meisje dat afwachtte tot iets naar haar toe kwam en als ze iets graag genoeg wilde, dacht ze dat ze waarschijnlijk wel een manier kon vinden om het te bemachtigen’, schrijft Daisy Johnson (1990) in het verhaal ‘Taal’, opgenomen in haar bundel Veenland die werd vertaald door Callas Nijskens. Veel taal komt er niet aan te pas als het al snel tot een overeenkomst komt:

‘Als je niet met me wilt trouwen hoeft dat niet, zei hij, een beetje sipjes.

Ik wil het wel. Oké?

Ja. Oké.’

Sabine van den Berg
Oevers; € 19,95 Beeld
Sabine van den BergOevers; € 19,95

Na haar indrukwekkende romantrilogie Zien Horen Zwijgen (2017) dacht Sabine van den Berg niet meer te zullen schrijven over een gecompliceerde vader-dochter­relatie. Maar toen ging ze dichten en tekenen, over twee vriendinnen van een jaar of vijftien, die allebei een vader hebben die de hele dag op de bank ligt. Dat werd Nestvlinders.

Benjamin Balint
Bas Lubberhuizen, 
€ 24,99 Beeld
Benjamin BalintBas Lubberhuizen, € 24,99

In de geprezen roman Donker woud (2017) verzint Nicole Krauss een soort contra-­leven voor Franz Kafka, door hem niet in 1924 te laten overlijden aan tbc. Hij vlucht naar Tel Aviv, om daar onder de naam Anshheel gelukkig een anoniem bestaan te leiden. In werkelijkheid kwam de nalatenschap van Kafka wel in Tel Aviv terecht, eerst bij zijn vriend Max Brod, daarna bij diens secretaresse Esther Hoffe en toen bij haar dochter Eva. Het juridische getouwtrek tussen Duitsland en Israël om die papieren is het onderwerp van de studie Kafka’s laatste proces, waarin auteur Benjamin Balint de vraag onderzoekt van wie cultureel erfgoed eigenlijk is. Vertaald door Frank Lekens.

Lilian Zielstra
Passage, € 15,- Beeld
Lilian ZielstraPassage, € 15,-

In en over het kleine maar machtige universum in het noorden des lands, Groningen, schreef stadsdichter Lilian Zielstra (1991, winnaar van de Frans Vogel Poëzieprijs) de verzen die bij haar afscheid zijn gebundeld in Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan.

Stefan Blommaert
Pelckmans, € 24,49 Beeld
Stefan BlommaertPelckmans, € 24,49

Het gaat goed met het Zweedse Volvo. Of moeten we zeggen het Chinese Volvo? In 2010 werd de beroemdste autoproducent van Zweden overgenomen door Chinese investeerders. Negen jaar later heeft Volvo ‘een betere organisatie’ en een ‘drastisch stijgende verkoop’, stelt de Belgische VRT-journalist Stefan Blommaert vast. En: ‘Ondanks de Chinese overname bleef het bedrijf door en door Zweeds’. We hoeven Chinese investeringen dus niet per se als een bedreiging te zien, concludeert de oud-correspondent in De eeuw van Xi. Om meteen te waarschuwen voor naïviteit. Een breed opgezet boek over China, informatief en evenwichtig.

Suzanne Weusten
De Argumentenfabriek, € 10,- Beeld
Suzanne WeustenDe Argumentenfabriek, € 10,-

Dat het wel meevalt met de boosheid van Nederlanders weten we inmiddels – een kleine, luidruchtige groep heeft in de afgelopen jaren onevenredig veel aandacht getrokken. Nog zo’n verkeerde perceptie bestaat er over verpleeghuizen. De moeder van Hugo Borst en de vader van staatssecretaris Martin van Rijn hebben in ons geheugen een veel grotere plek dan het cijfer van 7,6 dat bewoners van verpleeghuizen aan hun leven geven. De misstanden, zo schrijft psycholoog Suzanne Weusten, ‘zijn indringend en beschikbaar, waardoor ze ons oordeel over de totale zorg vertekenen’. In Mentale uitglijders ontleedt ze tientallen voorbeelden van ‘alledaagse denkfouten in de actualiteit’.

Frederick Forsyth
Bruna, € 20,99 Beeld
Frederick ForsythBruna, € 20,99

Voormalig spion Frederick Forsyth verkreeg in 1971 wereldfaam met De dag van de Jakhals, over een moordaanslag op de Franse president De Gaulle. Daarna volgde de ene na de andere bestseller. Forsyth, inmiddels een 80-plusser, wist er nog een boek uit te persen, nu in de Nederlandse vertaling verschenen als De Vos. Zijn fans kunnen nog één keer hun hart ophalen aan een cybercrime-verhaal met politieke vertakkingen.

Peter de Wit
Rainbow, € 12,50 Beeld
Peter de WitRainbow, € 12,50

Zit een man bij Sigmund, die blijmoedig aan de eenogige psychiater vertelt dat hij dankzij zijn vrouw beter in contact is met zijn eigen gevoel en dat daardoor hun relatie ‘op spiritueel niveau enorm is gegroeid’. Waarna Sigmund van zijn bureaustoel glijdt en de man meeneemt naar het café, voor een biertje. ‘Jezus man, jij moet door een hel gaan!’, voegt hij zijn cliënt medelevend toe. Sigmund – pillen, praten en patiënten van Peter de Wit verschijnt vanwege 25 jaar Sigmund in de Volkskrant, een prestatie waarvoor de maker veel lof kreeg toegezwaaid van lezers en collega’s.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden